Bugarske firme na ivici bankrota zbog poskupljenja gasa: Interkonektor s Grčkom je spas?

Bugarsko Udruženje organizacija za snabdevanje toplotom upozorilo je da su kompanije za snabdevanje toplotom na ivici bankrota.

U takvoj su situaciji zbog naglog povećanja cena prirodnog gasa, piše portal “bTV”.

Iz Udruženja podsećaju da je za dalji nastavak rada kompanija neophodno da država nastavci da im isplaćuje kompenzacije. Međutim, kako kažu, poskupljenje grejanja i tople vode biće neizbežno.

Predsednik Udruženja Kremen Georgijev izjavio je da su šokirani predlogom da se cena gasa poveća u avgustu za 54 odsto.

“Ogroman problem za rad kompanija u narednim mesecima predstavlja to što ne postoje garancije za buduće isporuke glavnog goriva koje koriste te kompanije. Nekoliko direktora mi je saopštilo da će prestati da isplaćuju dobavljačima prirodnog gasa, jer nemaju finansijske mogućnosti“, ističe Georgijev.

Međutim, prema rečima ministra energetike Bugarske Aleksandra Nikolova, već u oktobru se može očekivati značajno smanjenje cene gasa, jer će do tad biti pušten u rad interkonektor između Grčke i Bugarske kojim će Bugarska dobijati dodatne količine azerbejdžanskog gasa.

Cena gasa u Bugarskoj je u julu porasla za 32 odsto, dok bugarski snabdevač gasa „Bulgargas“ predlaže da se poveća cena gasa u avgustu za 54 odsto.

Ministri energetike zemalja članica EU postigli su politički sporazum o okviru za smanjenje gasa. Zemlje-članice EU su postigle politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim gasom za 15 odsto ove zime, podseća Sputnjik.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 + sixteen =