Cene porasle i do 100 odsto: Koliko zaista košta renoviranje stana?

Renoviranje stana je u poslednje vreme ozbiljan finansijski poduhvat. U Srbiju se uvozi 90 odsto materijala, a cene su porasle i do 100 odsto. Ako je renoviranje na vašoj listi želja za narednu godinu, trebalo bi dobro da iskalkulišete da li je bolje da se sami upustite u tu avanturu ili da ipak konsultujete stručnjaka.

Prva stavka prilikom renoviranja doma je budžet i stavljanje na papir šta može da se uradi sa novcem kojim raspolažete.

“Trebalo bi neki arhitekta da isplanira gde će se šta odvijati i samim tim od toga mnogo zavisi gde će biti priključci za struju, gde će biti pojedini aparati priključeni, gde će da stoji nameštaj jer ako se to dobro ne isplanira onda može biti dosta naknadnih problema”, rekao je elektrotehničar Tomislav Micić.

Kompletno renoviranje stana od pedeset kvadrata može da košta između 7.000 i 15.000 evra.

“Siguran sam da u većini slučajeva vrednost projekta ili renoviranja koje pripada arhitekti može da se uštedi na nekom detaljnom proračunu potrebnih materijala, radova, detaljnog pregleda koji ide uz takav projekat”, rekao je arhitekta Milutin Vukoičić.

Majstorske usluge nisu značajno poskupele te je, recimo, za renoviranje kupatila od poda do plafona potrebno izdvojiti oko 4.000 evra.

“Smatram da treba da se pozove stručnjak, majstor, da se to premeri, da se to uradi kako valja i za duži vek. Mi smo skoro radili kupatilo, zvali smo majstora. Skupo je, jeste, ali to nam je bila neka sigurica da će to da ispadne kako treba”, otkrila je Jelena Mladenović.

Dobar majstor je pola posla, a krečenje je prilikom renoviranja obavezna stavka. Cene po metru kvadratnom kreću se od 3,5 evra pa na gore.

“Treba nam jedno 15, 20 dana da završimo ako krenemo stan da radimo recimo. Lepak mrežica, gletovanje pa šmirglanje I to sve radimo pod reflektorom”, rekao je majstor Milovan Rajčić.

Nakon grubih radova, stan treba doterati i izdvojiti još koji dinar. U odnosu na isti period prošle godine, troškovi opremanja stana porasli su za skoro 16 odsto. Iako na prvu loptu možda deluje da će ceh biti skuplji ako pozovete stručni tim za renoviranje, kad se na kraju sve stavi na papir, možda uspete i da uštedite.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − twelve =