Cene se vraćaju na staro? Ovo su nove mere Vlade

“To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti”, rekao je Plenković o neopravdanom dizanju cena u uvodnom govoru na sednici Vlade.

Najavio je brojne inspekcije trgovcima. Pozvao ih je da spuste cene na period od pre uvođenja evra.

Vlada je donela mere protiv neopravdanog dizanja cena. Premijer Plenković najavio je slanje brojnih inspekcija, a trgovcima je naloženo da vrate cene na one od 31.12.2022. godine. Vlada je zadužila Ministarstvo privrede da preduzme sve mere kako bi prikupili potpune i tačne informacije o kretanju i praćenju cena.

U uvodnom govoru, premijer je podsetio na ulazak u Šengen i ulazak Hrvatske u Evrozonu. “1. januara smo obilježili jednu promenu RH, a to je da smo ušli u Šengen i u evro područje. Dugo smo radili na tome da ostvarimo ciljeve”, izjavio je Plenković u uvodnom govoru.

Zahvalio se svima koji su učestvovali u procesu. “Hrvatsku ovo čini zaštićenijom”, naglasio je Plenković i naveo zašto je Šengen važan.

“Imali smo sastanak Veća za evro, sastanak radne skupine za Šengen, tamo smo prošli svu logistiku za ulazak u Šengen i za ulazak u Evrozonu. Sve je prošlo dobro i bez poteškoća. Zahvaljujem i bankama, FINA-i, Pošti, svima koji su učinili sve za prelazak na euro. Molim sve za strpljenje za period dok još imamo kunu”, rekao je Plenković.

Kazao je da je održan još jedan sastanak vezano za neopravdano dizanje cena.

“Konstatirali smo da su neki pojedinci očigledno iskoristili konverziju kako bi neopravdano podigli cene. Zahvaljujem poslovnim subjektima koja se u skladu s propisima prilagodili i onima koji nisu nametnuli neopravdana poskupljenja”, rekao je premijer.

“Čist profit i lov u mutnom”

Kazao je da su očekivali minimalna poskupljenja, ali da svedočimo nečem drugom, a to je – profiterstvu.

“To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti”, kazao je. Naša je politika da upravljamo krizama i da budemo oslonac i građanima i privredi, poručio je premijer.

Podsetio je na mere koje je Vlada donela u kovid krizi.

“Očuvali smo 800.000 radnih mesta, isplatili smo plate privatnom sektoru, spasili smo brojna preduzeća…”, pohvalio se Plenković.

Potom je govorio o inflaciji. “Ovo što se događa nama, događa se i drugima. Svi imaju veću stopu inflaciju od Hrvatske i mi se borimo protiv fenomena koji smanjuje kupovnu moć građana i zato sve pojave koje idu da se inflacija još poveća, ćemo sankcionisati. Smisao uvođenja evra je osnaživanje privrede, a nije smisao da država daje milijarde i da se neko bogati na račun građana, pa je bitno da svi shvate, da im to neće proći, država će delovati, baš prema svima”, kazao je.

“Što je to naraslo, koji inputi su narasli da se ovako dižu cene, nema opravdanja. To je fenomen pohlepe. Vlada će učiniti sve da se to ne dogodi. Svi nadležni će doprineti da se otkriju nepoštene prakse. Svi će dobiti zadatak da deluju. Pozivam sve da se distanciraju od onih koji neopravdano dižu cene, a pozivamo sve privredne subjekte da revidiraju svoje cene na one od kraja decembra”, poručio je Plenković.

“Država ovo neće odgledati bez reakcije”, kazao je.

“Svi koji misle da mogu baciti senku na strateški uspeh države, neće uspeti. Sigurno, to je sto odsto. Poreska, Carinska, Inspektorat sve ovo znaju. Oni će na terenu da isprave ovo što pojedinci rade bez razloga”, istaknuo je premijer.

Mere Vlade

Ministar Filipović objavio je mere Vlade protiv neopravdanog dizanja cena.

“Obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije i ostali pružaoci finansijskih usluga, te svi koji su protiv zakona digli cene da revidiraju maloprodajne cene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cena od 31.12. 2022. godine”, rekao je Filipović.

“Zadužuju se inspektorat, poreska, carina, ministarstva, HNB… da bez kašnjenja, u okviru svoje nadležnosti sprovedu pojačani nadzor subjekata”, rekao je.

Uz to, Ministarstvo privrede će biti zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cena. “Ministarstvo poljoprivrede neka odmah prikupi cene poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Filipović.

Šef Državnog Inspektorata o inspekcijama

Šef Državnog Inspektorata Andrija Mikulić govorio je o poskupljenjima i neopravdanom dizanju cena i broju nadzora. “Mi smo počeli s inspekcijama”, rekao je Mikulić i dodao kako je od septembra napravljeno više od 8.000 inspekcija. “Utvrdili smo 1.744 povrede zakona”, dodao je.

“Od 1.1. smo primili povećan broj peticija o povećanju cena, bilo u trgovini, ugostiteljstvu ili uslužnim delatnostima. Imajući u vidu da poslovni subjekti slobodno formiraju cenu, počele su inspekcije po primljenim prijavama. Od 2. do 4. januara inspekcija je napravila više od 200 inspekcija i to u području trgovine na malo, uključujući pekare i uslužne delatnosti. To su uglavnom bile frizerske usluge, usluge nege i održavanja tela” ispričao je Mikulić.

Prema prvim rezultatima, utvrđeno je povećanje cena. U trgovini je zabeležen rast cena od 3 do 19 odsto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, kafu, čokoladu…”, rekao je Mikulić.

“Utvrdićemo je li to neopravdano. Ako se to ispostavi, donećemo prekršajne mere”, rekao je on.

U uslužnim delatnostima (frizerski saloni i kozmetički) uočena su povećanja po prijavama od 10 do 80 odsto. U turističkoj delatnosti je u 151 inspekciji oko 50 uočenih nepravilnosti, povećanja cena do 10 odsto. U 306 inspekcija, 96 prekršaja što je oko 30 odsto.

HDZ i mere

HDZ je na svom Fejsbuku najavio donošenje mera.

“Stop profiterima”, piše na njihovoj stranici.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − four =