„Čistoća“ sutra započinje prolećnu akciju suzbijanja krpelja

Beograd, 19. april 2023. godine – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ će u četvrtak 20. aprila, započeti prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine Ade Huje, Zvezdarske šume, Kalemegdana, Mirijevskog venca, Novog Beograda (Ušća sa priobaljem i okolnim parkovima), Zemunskog parka, parka Jelovac, poteza priobalja: Blok 45– Galovica, od Crvenke do Pančevačkog mosta, od Pančevačkog mosta do Malog raja, Bojčinske šume, SRC „Surčin“ i Padinske Skele.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, bezbedan je po zdravlje ljudi, te građani nemaju razloga za strah.

Apelujemo na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − twelve =