DA LI ĆE SE EVROPRAJD IPAK ODRŽATI: Mogu da zovu i Bajdena, neću promeniti odluku…

Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja odgovorio i na pitanje novinara o otkazivanju Evroprajda.

pixabay.com

“Vi kažete da opozicija hoće u proteste jer je zabranjen Prajd, pa čekajte zar nisu neki od njih protestovali jer će da se održi? To se sve koristi u političke svrhe, a pristojna Srbija ćuti i gleda kako će država da odluči i kako je najbolje za njih”, kazao je Vučić.

“A oni svi ne znaju da vam kažu šta je tu racionalno, niko ne zna da vam kaže. Imamo bezbroj problema, molite ih da puste to. Neki kažu da je to toliko važno kao i kosovski problem? To je tužno… Šta da radite? S jedne strane imate histeriju protiv parade… Ako vam se ne sviđa, ne sviđa se ni meni. Ja taj dan odem na Kosmaj, odem na promenadu. Ne moram da gledam ništa. Ovi drugi, kada im se objasne da ne postoje bezbednosni uslovi, neće to da shvate i kažu da hoće da idu tamo baš da vide šta će da rade huligani i da vide da li će država da ih zaštiti”, kazao je on.

Vučić ističe da će odluke Vlade biti poštovane, i da ako je zabranjen neki skup, on ostaje zabranjen.

“U eri društvenih mreža i velikih sukoba u svetu uvek strada normalna Srbija. I jedni pričaju o ekonomskom blagostanju na Zapadu, dok drugi kažu da smo propali ako ne vežemo svoj mali čamac za veliki ruski brod. A ima li tu negde srpskog interesa, da neko kaže hajde da budemo normalni. Tih 7 do 10 odsto ljudi su naši građani. Naša braća i sestre. Ali i njima da kažemo da ne moraju svakome da ubodu prst u oko da bi nešto dokazali”, rekao je on.

Vučić je rekao da neće biti nikakvih tuča i sukoba, i da će svako ko bude hteo nasilje biti priveden poznaniju prava.

“Moraju da se formiraju pokreti u centru koji su za Srbiju. Koji nemaju gazde u inostranstvu, nego vole ovu zemlju i neće ljubav prema Srbiji dokazivati ljubavlju prema nekoj drugoj zemlji. Bez obzira da li je na zapadu ili na istoku. Ta borba neće biti laka, zato što se svi oni zajedno bore protiv nezavisnosti Srbije”, kazao je predsednik.

Vučić je odgovorio i na pitanje o navodnom tajnom sastanku Ane Brnabić i predstavnika opozicije koji su uložili protest zbog zabrane održavanja Prajda.

“Prijem je bio u 15 časova, gluvo doba noći zaista… Toliko o tajnom sastanku na kojem je Ana Brabić primila delagaciju Zelenih. Oni su uložili protest zbog neodržavanja Parade, ali ona je objasnila da je ta odluka donesena jer učesnici ne bi bili bezbedni. Da, ja ću da preuzmem svu odgovornost… Čuo sam argumente za, i argumente protiv. I ono što će da bude zabranjeno, biće zabranjeno, ono što će biti dozvoljeno to će moći da se održi. Skupovi u zatvorenim prostorijama neka se organizuju”, kazao je.

“Neće biti promene te odluke, može da zove Bajden, Putin i Zelenski, ko hoće, neće biti promene te odluke”, rekao je i dodao:

“Tako se država ponaša. Država meri bezbroj puta, a kada preseče, odluke države se poštuju.”

Vulin preporučio Vučiću i Brnabićevoj da MUP zabrani okupljanje za Prajd

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin preporučio je predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić da MUP donese odluku da ne može da pruži bezbednosne garancije za održavanje predstojećeg Evroprajda, potvrđeno je “Novostima”. Podsetimo, Vlada Srbije navela je u saopštenju da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022. “Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost”, navedeno je u saopštenju objavljenom pre tri dana.

B92

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + seventeen =