“Da zabodemo srpsku zastavu u raf, pa vi, ako imate patriotskog naboja u sebi…”

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda podrazumeva niz mera, pa i javnu intervenciju

On kaže da će javna intervencija biti moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene.

“Taj alat stoji na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede kao stubu regulisanja tržišta poljoprivrednih proizvoda. Ovo je specifično da mora da se prati i proizvodnja i trgovina”, rekao je Nedimović.

Jedna od mera je i podrška privatnom skladištenju, rekao je ministar i naveo da se to odnosi i kada je tržišna cena niža, te da se to radi da bi sačuvali domaće proizvode za vreme kada skoči cena na tržištu.

Cena ulja u Srbiji nastavlja da divlja, jedan mesec će biti odlučujući

“Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Imaćemo i meru posebne podrške za poljoprivredne proizvode koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine”, rekao je Nedimović u parlamentu.

Kako je objasnio, radi se o tome da đaci u školama uz užinu mogu dobijati mleko koje je proizvedeno u Srbiji i voće koje je proizvedeno u Srbiji.

Nedimović je istakao da predlogom zakona postoji mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije.

Meso postaje hrana samo za bogate Amerikance

“Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi, ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo”, rekao je Nedimović.

Nedimović je naveo da će se regulisati i sistem otkupa.

“Nakupci, kako ih najčešće zovemo, moraće da se registruju u poseban registar, da ispune posebne uslove da uđu u njega i on će biti javni. Svaki naš poljoprivrednik će znati da li je robu prodao otkupljivaču koji je registrovan ili nekom ko pokušava to da radi na crno”, rekao je Nedimović.

On je najavio i uvođenje novog organizacionog oblika, a to su takozvane proizvođačke organizacije koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora.

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO

“Nama u ovom trenutku nedostaje u nekoliko delova poljoprivredne proizvodnje ozbiljne proizvođačke organizacije”, rekao je Nedimović i u pozitivnom kontekstu kada je reč o organizovanju pomenuo pčelare.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × one =