„Dan u Kikindi”: Narodno pozorište

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova „Dan u Kikindi” vodi Vas na najlepša mesta koja možete da posetite u ovom gradu.

Na početku svog postojanja koje se vezuje za 1950. godinu ovo pozorište vodilo se kao amatersko. Narod je dolazio da se zabavi i da obogati svoj duh i mnogo ranije, pominje se čak i period oko 1820 – 1835. godine kada su studenti i putujuće grupe izvodile predstave. Ipak, sve do 1992. Kikinda nije imala zvanično profesionalno pozorište.

Prva predstava održana je 2. decembra 1950. i taj datum se vodi kao zvanični početak rada. Građani su mogli da uživaju u izvođenju Koštane čuvenog Borisava Stankovića. Kako su godine prolazile tako se pozorište i razvijalo, učinjene su velike promene u infrastrukturi i narod je sve više učestvovao u jačanju kulture u Kikindi.

Tokom narednih godina uspostavljeni su kontakti sa umetnicima iz ostalih delova Srbije i regiona i nastavljeno je sa razvijanjem, postavlja se upravnik u stalnom odnosu, širi se broj radnih mesta i pozorište dobija sasvim drugi smisao. Sale se rekonstruišu i adaptiraju za tadašnje potrebe.

Godine 1990. obeležava se 40 godina postojanja, otvorena je izložba, a Televizija Beograd prikazuje emisiju ,,Pa izvol`te u Kikindu”.

Problemi oko prostorija za kostime i dekoraciju rešen je izgradnjom pomoćne zgrade 1992. godine.

Objekat u kojem se nalazi pozorište prema zapisima je izgrađen 1893. godine i može da primi do 366 ljubitelja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 17 =