Danas izbori u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu, uz kampanju državnog vrha i očekivani bojkot

Lokalni izbori biće danas odžani u Zaječaru i Kosjeriću gde je odbornicima istekao mandat, a gradjani će novu lokalnu vlast birati i u Preševu gde je bila uvedena privremena uprava.

Na izbore izlaze stranke, koalicije i grupe gradjana. U raspodeli mandata učestvuju liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od ukupnog broja birača izašlih na izbore.

Stranke koje su bile vodeće u bojkotu prošlogodišnjih izbora, ne izlaze ni na ove Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka i Demokratska stranka.

Kako ističu njihovi predstavnici, izborni uslovi nisu fer i pošteni, već su ostali nepromenjeni u odnosu na prošlogodišnje.

Tokom ove sedmice Zaječar je posetio državni vrh, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, dok su u Kosjeriću bili neki od ministara, negirajući da vode funkcionersku kampanju.

Na listi “Aleksandar Vučić za budućnost Zaječara”, prvi je gradonačelnik Boško Ničić, na prethodnim lokalnim izborima lider Pokreta za Krajinu, koji je tada i pobedio. Pokret je uskoro pristupio Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

U nazivu liste za Kosjerić označeno je da SNS izlazi u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije.

Na izbore u Zaječaru i Kosjeriću, prvi put u koaliciji izlaze Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, sa listom “Nacionalno demokratska alternativa – NADA”.

U ovim mestima, na izbore izlazi i predsednik opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović. Kako je rekao, u znak dobre volje jer je predsednik države prihvatio predlog Zdrave Srbije da posreduje u najavljenom dijalogu vlasti i opozicije, a ne strani predstavnici.

U Zaječaru na lokalne izbore izlazi sa svojom listom lekar Nenad Ristović, javnosti poznat po tome što je predsedniku Vučiću vratio Zlatnu medalju za zasluge u borbi protiv korone. Naziv liste je “Dr Nenad Ristović Pobeda”.

Za mandate se u Zaječaru bori devet izbornih lista, pet u Kosjeriću.

U Preševu su sve liste albanske nacionalne zajednice, stranaka i grupa gradjana, sem liste sa strankama okupljenim oko SNS-a.

Lista “Aleksandar Vučić za budućnost Preševa” objedinjuje više partija srpske zajednice, sa partijskim odborima u tom mestu, medju kojima je i Srpska desnica Miše Vacića.

Skupština opštine Preševa raspuštena je krajem prošle godine odlukom  Vlade Srbije jer mesecima nije održala nijednu sednicu. Za predsednika privremene uprave imenovan je lider Alternative za promene Šćiprim Arifi, dotadašnji predsednik opštine.

Zakonom o lokalnim izborima, predvidjeno je da političke stranke nacionalnih manjina i takvih koalicija učestvuju u raspodeli mandata i kada dobiju manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

Beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen + seventeen =