DEMOKRATE U KONGRESU SAD osudile odluku Izraela o zabrani ulaska poslanicama

Poslanici Demokratske stranke u Kongresu SAD sudili su odluku Izraela da blokira posetu dve progresivne članice.

pixabay.com
pixabay.com

Lider demokratske manjine u američkom senatu Čak Šumer je upozorio da je izraelska odluka kojom se onemogućuje dolazak muslimankama Ilhan Omar iz Minesote i Rašidi Tlaib iz Mičigena znak slabosti, a ne snage i da će samo “naneti štetu odnosima izmedju SAD i Izraela i podršci Izraelu u Americi.

Te dve liberalne poslanice iz Demoratske stranke su kritikovale odnos Izraela prema Palestincima. Porodica Rašide Tlaib se sa Zapadne obale uselila u SAD, a Ilhan Omar je rodjena u Somaliji. Njihova bliska koleginica, Ajana Presli, iz Masačusetsa je rekla da je potez Izraela “pun predrasuda, kratkovidan i okrutan”. Izrael je najavio svoju odluku o zabrani ubrzo nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio na Tviteru da bi ta zemlja pokazala “veliku slabost” ako dozvoli posetu.

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman je medjutim rekao da podržava zabranu dvema članicama Kongresa da posete Jerusalim i Zapadnu obalu. On je ocenio u saopštenju da Izrael “ima svako pravo da štiti svoje granice” od promotera bojkota. Fridman je rekao i da medjunarodni pokret koji poziva na bojkot, prestanak investiranja i sankcije protiv Izrael nije ništa manje od ekonomskog rata čiji je cilj da delegitimiše i na kraju uništi jevrejsku državu.

Izvor: Beta, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × three =