Dolar pada

Na deviznim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta je blago pala nakon što je dostigla najviši nivo od početka juna prošle nedelje.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je jutros za 0,11 odsto, na 104,05 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je za 0,03 odsto, na 146,45 jena.

Međutim, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je evro poskupeo za 0,05 odsto, na 1,0805 dolara.

Cene nafte su, s druge strane, blago pale, nastavljajući negativni trend koji je ušao u treću nedelju.

Cena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,09 odsto, na 84,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 odsto, na 79,79 dolara.

Azijske berze su porasle početkom sedmice. Cene azijskih akcija porasle su u ponedeljak, uglavnom na kineskim tržištima, pošto su kineske vlasti najavile nove mere za jačanje tržišta kapitala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkog regiona bio je oko 7 sati plus 1,4 odsto.

Istovremeno, na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao za 1,6 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,6 i 2,3 odsto.

Kineski berzanski indeksi su jutros najviše porasli pošto su tamošnje vlasti najavile smanjenje naknada za trgovanje na tržištu kapitala kako bi podstakle cene akcija, koje se kreću blizu najnižeg nivoa ove godine.

Međutim, to će stimulisati tržište kapitala, ali ne i realnu ekonomiju, koja nastavlja da raste mnogo sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih mera kovida.

Jutros je saopšteno da je profit kineskog industrijskog sektora u julu pao sedmi mesec zaredom, za 6,7 odsto na godišnjem nivou.

“Nove mere imaju za cilj oživljavanje tržišta kapitala, ali ne predstavljaju značajan podsticaj za ubrzanje realne ekonomije”, pišu analitičari brokerske kuće Nomura u svom osvrtu na stanje na tržištima.

Na ostalim azijskim berzama se trguje opreznije jer je u petak predsednik američke centralne banke Džerom Pauel rekao da je Fed spreman da dodatno podigne kamatne stope jer se inflacija, uprkos popuštanju poslednjih meseci, i dalje kreće iznad ciljanih nivoa.

Zbog toga će ove nedelje fokus investitora biti na izveštajima o inflaciji i zaposlenosti u SAD, što bi moglo značajno uticati na smer kretanja tržišta.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 + 19 =