“Duhovni identitet Sombora”: Manastir Svetog Stefana

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

Podignut po želji Stevana Konjovića, čija je izgradnja započeta 1928. godine, a završena 1933. godine, manastir pripada Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve.

Stevan Konjović bio je bogati zemljoposednik koji je zadužio pravoslavnu crkvu da izgradi manastir, poklanjajući ogromno bogatstvo.

Manastir Svetog Stefana je najseverniji manastir, a manastirski kompleks čini konak, usamljeni zvonik i crkva. Manastir je prepoznatljiv po svom privlačnom srpsko-vizantijskom stilu. Ovakav stil retko se viđao u Vojvodini.

U crkvi se nalaze živopisne freske, zlatna pozadina na ikonama i drveni ikonostas, koji je oslikao ruski slikar Boris Seljanko.

Oko zadužbine je partizansko i crvenoarmejsko groblje, na kom su sahranjeni poginuli učesnici Batinske bitke, odigrane u Drugom svetskom ratu. Na groblju su sahranjeni bugarski vojnici, crvenoarmejci i pripadnici Narodnooslobodiličke vojske Jugoslavije.

Zadužbinu Stevana Konjovića bački vladika Nikanor proglasio je 1963. g. za manastir Sv. arhiđakona Stefana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 5 =