“Duhovni identitet Sombora” : Biblioteka “Karlo Bijelicki”

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

U Ulici Kralja Petra I u Somboru nalazi se gradska biblioteka “Karlo Bijelicki”, osnovana 1859. godine. Njen osnivač je bio Karlo Bijelicki po kome i nosi naziv. On je u biblioteci radio sve do svoje smrti 1878. godine.

Pored toga u Somboru je imao kuću sa baštom i bavio se vinogradarstvom, ali ljubav prema nauci i književnosti je presudila. Tako da je u svojoj privatnoj biblioteci imao preko 10.000 knjiga, slika i muzičkih dela.

Da bi doprineo proširivanju narodnog obrazovanja pisao je Udruženju za širenje knjiga i brošura sa ciljem da  narodu bude pristupačno minimalno obrazovanje osnovne škole, čitanje, ponešto pisanja, malo računanja i veronauka.

Sa svojim prijateljima osnovao je Udruženje za osnivanje Opštinske javne biblioteke u Somboru. Bijelicki je uspeo da oformi fond od gotovo 23.000 knjiga. Dobio je i priznanje od Udruženja za osnivanje Opštinske javne biblioteke. Do kraja života ostao je veran svojim shvatanjima i uverenjima o kulturnom uzdizanju.

Danas se biblioteka sastoji od dva odeljenja : Pozajmno odeljenje i Dečije odeljenje.

Savremeno opremljeno Dečije odeljenje biblioteke omogućava ostvarenje posebnih programa za animaciju i interesovanja dece. Zastupljeni su kulturni programi, susreti s najmlađim čitaocima, video projekcije, digitalne prezentacije i edukativno-zabavne radionice. Najmlađim korisnicima su dostupni računari sa besplatnim pristupom na internet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − 8 =