“Duhovni identitet Sombora”: Narodno pozorište Sombor

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

Prva predstava u zgradi Pozorišta u Somboru održana je 25. novembra 1882. godine. kada je zgrada i podignuta. Zdanje je sagrađeno na inicijativu Deoničarskog društva somborskog pozorišta, a činili su ga građani Sombora.

 Žiga Jasenović i Nikola Peca Petrović predstavljaju deo istorije Narodnog pozorišta Sombor, jer su svojim radom i trudom uspeli da ono bude jedno od najznačajnih teatarskih kuća u zemlji.

Od 1993. godine održava se festival Pozorišni maraton na kom se okupljaju glumci iz gostujućih pozorišta, studenti dramskih fakulteta i pozorišne grupe.

Narodno pozorište Sombor ima dve scene: Veliku scenu i malu scenu – Studio 99.  Studio je dobio naziv jer ima devedest devet mesta, dok Velika scena prima 300 gledalaca. Istaknute predstave:  „Slučajna smrt jednog anarhiste“ , „Sumnjivo lice“, „Gospođa ministarka“ „Sumnjivo lice“, „Nigde nikog nemam“, „Bogojavljenska noć“, „Ukroćena goropad“, „Figarova ženidba“ i mnoge druge obeležile su ovu scenu.

Pozorište radi kontinuirano, uživaćete u autentičnosti i ambijentu prostora koji je građen po uzoru na bečka pozorišta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − 14 =