“Duhovni identitet Sombora”: Zgrada Bačko-Bodroške županije“

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

Tokom prve decenije 16. veka naselje Coborsentmihalj, preteča današnjeg Sombora, bilo je neko vreme županijsko središte Bodroške županije. Na njenom čelu bio je Martin Cobor, posednik Coborsentmihalja.

Nakon povlačenja Turaka 1687. g. Sombor je pripao Bačkoj županiji  kojoj je administrativno pripojena i nekadašnja Bodroška županija i koje je formalno ozvaničeno tek 1802. godine.

Sednice županijske skupštine održavane su i u Somboru, kao i u drugim većim naseljima Bačke županije, a generalna skupština održana je 28. jula 1738. godine. Sombor je grad koji je proglašen za stalno sedište Bačko-bodroške županije 1786. godine.

Prvo sedište je bilo u zgradi bivšeg franjevačkog samostana te državne vlasti ipak odlučuju da izgrade posebnu upravnu zgradu. Gradnja dvospratnice, sa osnovom u obliku nedovršenog pravougaonika, započela je 1805. godine. Zanimljiv podatak je da su na izgradnji zgarde radili i francuski ratni zarobljenici, kojih je u Somboru bilo oko 600 i to tokom rata Austrije sa Napoleonom.

Na vrhu krova središnjeg dela zdanja postavljen je ukrasni toranj, a uglove krovova krase dve visoke statue. Na kraju dogradnje, zgrada Županije je imala 200 različitih prostorija, odaja i sala. U svečanoj sali nalazi se slika Bitka kod Sente u pozlaćenom ramu, slikara Ferenca Ajzenhuta. Smatra se da je slika jedno od najvećih ulja na platnu, veličine 7×4.

Ispred građevine, nalaze se drvoredi, popločan prilaz, deo za šetnju i klupice za odmor.

Ova građevina predstavlja spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja, a danas se u njoj nalazi Skupština grada.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 + 6 =