DVE OPASNE INFEKCIJE HARAJU BEOGRADSKIM VRTIĆIMA! Brisevi sve potvrdili – ovo su simptomi!

Šarlah je potvrđen kod dvoje dece, a streptokoka kod 15

U dve beogradska vrtića proglašene su epidemije, i to u jednom je epidemija šarlaha i streptokoke, a u drugom samo streptokoka. Obolela deca izolovana su iz vrtićkih grupa.

U vrtiću u kojem je i epidemija šarlaha, on je potvrđen kod dvoje dece, a kod 8 je streptokoka.

U drugom vrtiću je 7 dece obolelo od streptokoke, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Kako smo pre dva dana objavili epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravali su dva vrtića u dve različute opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija a koja između ostalog može da izazove i šarlah.

Rezultati briseva pokazali su da ima i šarlaha i streptokoke.

Kako su rekli pre dva dana u Gradskom zavodu za javno zdravlje, epidmeiolozi su na terenu nakon što su pristigle prijave. Dodaju i da je od početka godine u beogradskim vrtićima bilo 7 epidemija šarlaha.

– Ukupno je obolelo 64 dece. Poslednje dve epidemije su bile u oktobru, u okviru njih je obolelo 22 dece, a pre toga su dve bile u septembru kada je obolelo 16 dece.

U vrtićima u kojima su potvrđene epidemije, propisane su određene mere. Neophodna je trijaža na ulazu, dezinfekcija celog mesta,  nema korišćenja plišanih igračaka a plastične se moraju prati. Kada deca spavaju potrebno je da se rasporede glava-noge, a potrebno je i provetravati prostor kad god je to moguće.

Šarlah najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet nešto slabiji. Najvažniji izvor streptokoknih infekcija su obolele osobe za vreme klinički ispoljenih simptoma bolesti, a ređe osobe koje nemaju simptome. Period zaraznosti značajno skraćuje lečenje antibioticima.

Put prenosa streptokoka je dominantno kapljični, dok su drugi putevi širenja infekcije znatno ređi, a to su konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakta sa kontaminiranim predmetima.

Za šarlah ne postoji vakcina, a bolest se leči antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. Ako se ne leči, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća ili reumatske groznice.

Bolest ima sezonski karakter i češće se javlja u pelaznim godišnjim dobima, na jesen i u proleće.

Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje.

Roditelji upozoravaju da pažljivo motre na simptome kod svoje dece, pa ako bilo koji od njih primete, odmah posete lekara.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − eighteen =