“Egzistencijalna pretnja” za 16.000 preduzeća – i to samo ove godine

Preko 15.000 nemačkih prodavnica suočeno je sa bankrotom zbog rastućih troškova energije.

O tome je izvestio Špigl, pozivajući se na Nemačku asocijaciju maloprodaje (HDE).

Prema izveštaju, HDE je napisao pismo vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku u kojem je upozorio da “eksplozivni troškovi energije” onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem.

Asocijacija je nazvala situaciju “egzistencijalno pretnjom” i rekla da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira ove godine, dok će se “negativni trend” verovatno nastaviti do 2023, prenosi RT.

Asocijacija je saopštila da povećanje troškova energije, koji su u proseku porasli za 147 odsto od početka godine, sprečava trgovce da ostvare profit. Udeo troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo je već dostigao skoro tri odsto u proseku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra porasti na čak pet odsto u 2023.

Prema rečima predsednika HDE Jozefa Sanktjohansera i generalnog direktora Stefana Genta, prinosi ostvareni u mnogim maloprodajnim sektorima su već danas izuzetno niski. U slučaju odeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1 odsto, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi -1,2 odsto. Čak i u segmentu hrane je samo dva-četiri odsto.

Ovakvo stanje stvari može mnoge kompanije staviti u “nepovoljan položaj”, upozorila je HDE.

S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoku inflaciju, verovatno neće biti moguće prebaciti rastuće troškove energije na potrošače, navode. Zbog toga je asocijacija pozvala Berlin da interveniše privremenim ograničavanjem tarifa i smanjenjem poreza na električnu energiju na minimum.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

six + five =