Električni automobil za 10.000 evra? Može, ako pristanete na jedan kompromis

Tata Motors je najveći proizvođač automobila u Indiji, a njihovo električno odeljenje predstavilo je novi model Tata Tiago EV, vrlo pristupačno vozilo na struju.

Reč je o gradskom automobilu dužine 377 cm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,4 metra. Ispod male karoserije kriju se baterije skromnog kapaciteta. Toliko su male da postoje čak i motocikli sa baterijama većeg kapaciteta.

Tata nudi dve veličine baterije: od 19 i 24 kWh, što je isti kapacitet sa kojim je Nissan predstavio LEAF prve generacije pre više od deset godina.

Prema zvaničnim podacima, autonomija u vožnji iznosi 250, odnosno 315 km za veću bateriju, ali mereno u MIDC ciklusu, što je posebni homologacioni ciklus u Indiji.

Logično je zaključiti da bi se u WLTP ciklusu udaljenosti znatno skratile, na oko 150 i 200 km.

Uprkos tome, Tata nudi sisteme za brzo punjenje, pa se 110 kilometara dodatne autonomije može dobiti za samo 30 minuta punjenja baterije.

Ipak, prava vest je prodajna cena. Tata Tiago EV se nudi po početnoj ceni od oko 10.000 evra, do najviše 14.000 evra, koliko košta najbolje opremljena verziju sa većom baterijom.

Dakle, jeftini električni automobila su mogući, ali uz jednan kompromis – bateriju skromnog kapaciteta.

Isporuke će početi početkom sledeće godine, a Tata već prima narudžbine za ovaj model u Indiji.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 15 =