EU JOŠ JEDNOM POKAZALA DA NE ŽELI SRBIJU: Stali uz premijera lažne države i poručili “Priština ima pravo…”

Stano je u ime EU ponovio poziv “obema stranama” da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Portparol EU Peter Stano kaže da je Brisel početkom nedelje bio “obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovaro i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stano je rekao da prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine Priština ima pravo da postepeno ukine KM tablice, prenosi RTS navode Tanjuga.

– Sporazumi su jasni i predviđaju da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo – navodi Stano.

Dodaje da je “važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena” i da se “priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom”.

– Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja – poručio je Stano.

Stano je u ime EU ponovio poziv “obema stranama” da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

– EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju – zaključuje Stano.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × two =