EU ZAPOČINJE DIPLOMATSKI RAT SA SRBIJOM? Jedan papir im je trn u oku – tražili HITNO uvođenje sankcija

Portparol EU Peter Stano otvoreno zapretio Beogradu zbog “približavanja Rusiji”. Nemoguća je saradnja sa Putinovim režimom koji čini toliko zločina, poručio Stano i zatražio da Srbija odmah uvede sankcije Moskvi.

Evropska unija juče je otvoreno zapretila Srbiji zbog “približivanja Rusiji”, a sve to zbog potpisivanja strateški nevažnog, protokolarnog sporazuma o diplomatskim konsultacijama sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova.

 Portparol EU Peter Stano poručio je da je “nemoguća saradnja sa Putinovim režimom koji čini toliko zločina” i da Brisel očekuje od Srbije da odmah uvede sankcije Moskvi.

Ozbiljan strah

Kako saznaje Informer, predsednik Vučić juče je imao vrlo neprijatan sastanak s nemačkim diplomatama, a iz zapadnih centara moći sada već otvoreno i njemu i drugim državnim funkcionerima prete. Te pretnje su toliko ozbiljne da je jedan broj članova Vlade već u ozbiljnom strahu i otvoreno se zalaže za momentalno uvođenje sankcija Moskvi. Informerovi odlično obavešteni diplomatski izvori prenose da se sa Zapada Srbiji preti ponovnim uvođenjem viza, zatvaranjem fabrika i potpunim zaustavljanjem investicija-

 Istovremeno, najvišim državnim funkcionerima stižu i lične pretnje – da će im biti uništene karijere, da će biti diskreditovani, optuženi za korupciju i kriminal, stavljeni na crne liste SAD i EU.

Predsednik Vučić juče nije komentarisao ovu temu. Kako je potvrđeno u Predsedništvu, šef države obratiće se naciji u sredu ili četvrtak i tada će objaviti važne odluke o budućoj politici Beograda.

Brnabićeva: Vučića čeka pakao u Pragu

Premijerka Ana Brnabić kaže da je tehnički sporazum srpskog i ruskog MSP-a planski i unapred organizovano naišao na lavinu negativnih komentara sa Zapada i da su svi ti pritisci neprincipijelni i licemerni.

– Pričala sam sa predsednikom. Bio je ljut, jer su ti pritisci do krajnje mere neprincipijelni. On treba da ide 6. oktobra u Prag, gde će se održati prvi sastanak Evropske političke zajednice. Znam da su bukvalno rekli “videće (Vučić) kako će se provesti tamo”. Tamo će biti odnos 40 prema jedan, a ne 27 prema jedan, koliko EU ima članica – upozorila je Brnabićeva.

Da je u toku specijalni rat protiv Srba i Srbije juče je potvrdio i portparol EU Peter Stano, koji je svoju preteću poruku Srbiji poslao iz Brisela, i to preko albanskih novina “Koha ditore”.

– Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog približavanja odnosa Srbije i Rusije. Živimo u vremenima kad je Rusija pokrenula nelegalnu i nelegitimnu invaziju na suverenu zemlju, na susednu Ukrajinu… Ako u ovim okolnostima vidimo da MSP Srbije prihvata redovne konsultacije sa MSP-om zemlje koja čini zločinačku agresiju, to predstavlja vrlo jasan znak o nameri da se dalje osnaže odnosi Srbije i Rusije. A to jeste povod za ozbiljna pitanja – rekao je Stano odgovorajući na njihovo pitanje.

On je odmah zatim naglasio da je naša država pod “evropskom prismotrom”.

– EU je bila jasna prema partnerima, a posebno prema zemljama koje su u procesu pristupanja, poput Srbije. Odnosi sa Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu da budu uobičajeni i poslovni. Nemoguća je saradnja s Putinovim režimom, koji čini toliko krivičnih dela i zločina. Mi to shvatamo veoma ozbiljno i pratimo – rekao je Stano.

Da je zaista reč o koordinisanom napadu na Srbiju svedoči i to da su se juče u kampanju protiv Beograda istovremeno uključili i ambasador SAD Kristofer Hil i francuski ambasador Emanuel Žofre.

– Niko ne potpisuje bilo šta sa državom koja je brutalno napala svog suseda. Teško nam je da razumemo, ali očekujemo objašnjenje – rekao je Hil, dok je Žofre istakao da EU očekuje da Srbija stane na njenu stranu:

 Srbija je potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Rusijom poslala potpuno suprotnu poruku, bez obzira na to što je rekla da neće priznati rezultate referenduma koji Rusija sprovodi na okupiranoj teritoriji Ukrajine – naveo je.

Ima li prostora?

Komentarišući sve ove navode, marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da su pritisci na Srbiju užasni i svakoga dana sve strašniji.

 Nevidljive, a bolne sankcije već nam se uvode. Kako god bilo, Srbija ne treba da strada zbog tuđe agresivne politike. Treba da uvede sankcije Rusiji i time zaštiti sebe od neprincipijelne politike Zapada i agresivne politike Istoka – predlaže Krstić.

Na drugoj strani, Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj, ocenjuje da su pritisci kojima je Srbija izložena očekivani, jer je naša zemlja jedina koja nije uvela sankcije Rusiji.

– Velike sile žele da nas privuku, svaka na svoju stranu. Može se očekivati da sadašnji, inače jaki pritisci, postanu još jači. Problem je u tome što EU od nas traži da potpuno sledimo njenu ukupnu politiku, a mi nismo članica EU. Na argumentaciju EU da treba da sledimo njihovu politiku jer delimo iste vrednosti treba odgovoriti pitanjem ako je to tako, zašto nismo još pre 15 godina primljeni u EU? Mislim da ipak još postoji značajan diplomatski prostor da se izborimo za što povoljniju poziciju za nas. I što je još važnije, mislim i nadam se da postoji prostor za diplomatski dogovor Rusije i Zapada oko Ukrajine – zaključuje Pribićević.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen − one =