GUBITAK SATELITA: Evo kako se to desilo Rusima…

Moskva – Gubitak satelita koji je lansiran krajem novembra sa kosmodroma Vastočni, uzrokovan je pogrešnim proračunom navigacije, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos. Rusija je 28. novembra izgubila kontakt sa satelitom koji je lansiran nekoliko sati ranije sa kosmodroma na ruskom Dalekom istoku.

pixabay.com

„Algoritam sistema za navigaciju dao je netačnu informaciju o kretanju pošto se satelit odvojio od rakete”, naveo je Roskosmos i dodao da je zbog toga satelit uradio rotaciju u pogrešnom smeru što je dovelo do njegovog gubitka.

Ruska svemirska agencija je dodala da je to neuobičajena situacija, navodeći da nije bio u pitanju kvalitet same konstrukcije satelita, već greška softvera. Meteorološki satelit je poleteo bez problema na raketi Sojuz, ali nije uspeo da dođe do predviđene orbite. Sledeće lansiranje Sojuza predviđeno je 22. decembra.

Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha 2015. godine, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda „Progres” i neuspelo lansiranje rakete „Proton” s telekomunikacionim satelitima.

Rusija je prošle godine otvorila kosmodrom Vastočni. Planirano je da to bude glavni ruski kosmodrom i za civilnu upotrebu, što bi smanjilo zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

izvor: (Beta-AFP)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 2 =