“Hoćete li da plaćamo milijardu godišnje za balansiranje električnom energijom?”

Beograd — Predsednik Vučić izjavio je večeras da ne misli da bilo ko voli Srbiju i njene reke više od njega, ali da on mora da vodi računa i o energetskoj bezbednost

Vučić je istakao da se mora napraviti balans, zbog čega je i napravljen plan “Srbija 2025”.

Na pitanje da li će Srbija biti zemlja čistih rekla, Vučić je, gostujući na Juronjuz Srbija, uzvratio pitanjem: “Ne brine vas da li će zemlja da ima struje?”.

“Ne mislim da je dobro da se bilo koja reka uništi, niti da (ekološki aktivista Aleksandar Jovanović) Ćuta voli Srbiju, reke, planine, više nego što ih volim ja. Ali sam racionalan čovek i moram da znam šta je energetska bezbednost. Ako je ne budemo imali dovoljno, a nećete da dozvolite da se otvaraju termoelektrane, nećete da se radi energija na vetar, jer time ubijamo ptice, nećemo da imamo hidrocentrale…”, kako onda, upitao je, da imamo struju, dok potrošnja raste.

“Hoćete li da plaćamo milijardu godišnje za balansiranje električnom energijom? A, to će da plaćaju građani, samo što im to ne kažete”, rekao je Vučić.

On je naveo da Austrija ima 45 puta više hidrocentrala nego Srbija, na sličnoj veličini teritorije, dodajući da je Jovanović priznao da “dobija novac od jedne austrijske agencije”.

“Kako su Austrijanci pametni za sebe, pa ih izgradiše tolike, a za Srbiju su zabrinuti”, konstatovao je Vučić.

On je ukazao da mora da se pronađe balans, i da je upravo zato utvrđen plan “Srbija 2025”, koji predviđa izgradnju nedostajuće kanalizacije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vodovoda…

“I to radimo najviše u istoriji, Ali, da treba da uništimo sve i da niko nema posao, da bismo se dodvoravali nekome ili zato što je nešto popularno, ja u tome neću da učestvujem”, kategoričan je bio predsednik.

Podseća da je već donosio teške odluke, u vezi sa platama, penzijama, Zakonom o radu, koje su na kraju pokazale pozitivan rezultat, te da ne želi da laže ljude kako će da teku med i mleko, a da oni ni ne moraju da idu na posao…

Na pitanje u vezi sa Rio Tintom, Vučić je rekao da nadležni još nisu dobili ni analize te kompanije, niti njihove predloge, ali da je dobio analizu SANU, koja ima više pozitivnih nego negativnih stvari.

Govoreći o Rio Tintu, Vučić je pitao ko će da ostane da živi u tom delu Srbije.

“Nismo još došli do refenduma oko Rio Tinta, ali mislite li da treba da odustanemo od 10 milijardi?“, upitao je Vučić.

b02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 − nine =