Hrvati poludeli zbog optužnice protiv njihovih pilota

Zagreb — U Hrvatskoj ne predstaju reakcije na potvrđenu optužnicu Srbije protiv četvorice pilota za ratni zločin nad civilima na Petrovačkoj cesti početkom avgusta 1995.

pixabay.com
pixabay.com

Ministar pravosudja i uprave Ivan Malenica takodje smatra da je reč o političkom procesu koji, kako kaže, može biti razlog za blokadu ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Hrvatska će kaže, iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi zaštitila svoje pilote.

“Vlada RH jasno je istakla da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale i, u ovom konkretnom slučaju, pilote. Dakle, iskoristićemo sva pravna sredstva, ako do tog trenutka dodje, koja nam stoje na raspolaganju”, rekao je Malenica sinoć u razgovoru za hrvatski RTL.

To pre svega znači, naveo je, da “Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice”.

Ističe da je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad, kako kaže, prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još uvek nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji.

Ocenio je da je tu “pre svega reč o jednom pokušaju politički montivisanog procesa”, a Hrvatska će učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × one =