Idete na plažu? Policija poslala upozorenje građanima

Hrvatska policija apeluje na građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima te da na plažu ne nose veće količine novca, vredan nakit ili druge skupocene predmete.

Rovinjska policija istražuje dva slučaja krađe s plaže. Naime, 15. juna u prepodnevnim satima, nepoznati počinitelj s plaže u turističkom naselju na području Rovinja otuđio je dva ruksaka s mobilnim telefonon, naočarama, slušnim aparatom i drugim predmetima, čime je dve austrijske državljanke u dobi od 57 i 68 godina oštetio za više hiljada evra.

Drugi slučaj zabeležen je istog dana u poslepodnevnim satima na jednoj rovinjskoj plaži, kada su dvojica austrijskih državljana u dobi od 42 i 40 godina nakratko ostavili ruksake bez nadzora, što je iskoristio nepoznati počinitelj te im je otuđio stvari za plažu, insulinsku pumpu i druge predmete. Time ih je oštetio za više stotina evra.

Kako bi se izbegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska apeluje na građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima te da na plažu ne nose veće količine novca, vredan nakit ili druge skupocene predmete.

Kako smanjiti mogućnost krađe s plaže:

– Ako na plažu dolazite ličnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu ne ostavljajte vredne predmete na vidljivom mestu.

Ukoliko na plažu dolazite biciklom, osigurajte se o krađe vežući ga za fiksne predmete (drvo, ograda i sl.).

– Na plažu ponesite samo najpotrebnije stvari i onoliko novca koliko vam je potrebno.

– Lične isprave i novac ne držite zajedno, a ukoliko nosite bankovnu karticu, držite je odvojeno od zapisanog PIN broja.

– Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrednosti.

– Sklonite na skriveno mesto ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila.

– Svoje stvari na plaži imajte pod nadzorom ili ih ostavite pod nadzorom poznate osobe.

– Pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć – nisu svi dobronamerni.

– Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolinu, možda pronađete svoj novčanik – spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda otkriju korisne tragove), a o događaju brzo obavestite policiju na broj 192.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × one =