IMATE PREDUZEĆE? APR briše ovih 1.600 firmi!

Beograd — Agencija za privredne registre pokrenula je postupak prinudne likvidacije svih preduzeća u Srbiji koja ne posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

pixabay.com
pixabay.com

U APR-u objašnjavaju da do likvidacije privrednog društva može doći ako ono nema registrovanog zakonskog zastupnika, ako je osnivački akt društva ništavan, zatim ako je privredno društvo neusklađeno s odredbama Zakona o privrednim društvima…

Ružica Mačukat iz APR- kaže za Tanjug da se postupak likvidacije koristi da bi se ažuriralo stanje u registru i privredi zemlje, ali i da se svi koji ne posluje u skladu sa zakonom izmeste iz pravnog prometa, čime se postiže zakonito poslovanje u privredi.

“Ukoliko privredna društva koja se nalaze u statusu ‘u prinudnoj likvidaciji’ ne otklone nedostatke zbog kojih su u navedenom statusu, sledi njihovo brisanje iz registra po isteku perioda od godinu dana od pokretanja postupka prinudne likvidacije u APR-u”, objašnjava ona.

Ona navodi da je APR proteklih dana preneo u status prinudne likvidacije oko 800 privrednih društava.

Napominje da se podaci o privrednim društvima ažuriraju na dnevnom nivou, a kad je reč o likvidaciji obično su u pitanju firme koje u suštini ne postoje i ne posluju.

Prema podacima APR, trenutno se u bazi podataka Registra privrednih subjekata nalazi između 1.500 i 1.600 privrednih društava koja ispunjavaju uslove za pokretanje postupka prinudne likvidacije.

Mačukat objašnjava da eventualni poverioci ovih firmi imaju mogućnost da svoja potraživanja naplate od članova društava u sudskom postupku.

izvor: tanjug

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × 1 =