Imperija uzvraća udarac

Moskva — Informaciju da je 19 ruskih zvaničnika zatražilo smenu Vladimira Putina preneli su mediji, praveći razne analize. Ali onda je “imperija uzvratila udarac”.

Podsetimo, u rodnom gradu Vladimira Putina Sankt Peterburgu, ali i Moskvi desila se donedavno nezamisliva situacija: 19 zastupnika gradskih opština optužilo je predsednika države za veleizdaju, izglasali su tekst peticije za njegovu smenu i poslali ruskom parlamentu, Državnoj dumi.

Šefa države su prozvali za uništavanje borbenih sposobnosti jedinica ruske vojske, smrt i ranjavanje mladih i radno sposobnih građana Rusije, nanošenje štete ruskoj ekonomiji, pa čak i za širenje Severnoatlantske alijanse početkom rata u Ukrajini.

A onda je “imperija uzvratila udarac”, takođe poštujući zakonsku proceduru i vadeći iz fioka stari slučaj, prenose mediji.

Pomenuti zastupnici su pozvani u policiju i sačinjeni su protokoli o tobožnjoj diskreditaciji vojske.

Okružni sud u Sankt Peterburgu u utorak je, naime, dao guverneru Sankt Peterburga priliku da raspusti neposlušne opštinske političare.

Jedan od inicijatora inicijative protiv Putina Nikita Juferev istakao je da nameravaju da ospore tu odluku i tvrdi kako su sve radili po zakonskoj proceduri.

Sud je takođe, prema administrativnom članku o “diskreditaciji” vojske, s 47.000 rubalja kaznio zastupnika Dmitrija Paljugu, koji je bio autor inicijative za smenu Putina.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − 4 =