Inflacija najveći problem u Nemačkoj

Inflacija je sada u Nemačkoj najveći problem, izjavio je u Bundestagu državni sekretar u ministarstvu finansija Florijan Tončar.

“Borimo se sa vrtoglavim cenama energenata i inflacijom od 7,9 odsto u avgustu, dok privredni rast naglo opada”, rekao je Tončar u utorak predstavljajući nacrt budžeta.

Kočnica za zaduživanje koju predviđa budžet, dodao je, mora da se poštuje. U vladi “postoji priličan konsenzus da nam danas više nije potrebna ekspanzivna fiskalna politika, već planski povratak manjim deficitima”, rekao je Tončar.

Nemačka i Evropa su na probi kakvu odavno nisu doživele, prenosi dpa.

“Pandemija nas je veoma iscrpela, fizički, društveno i finansijski, a ruski napad na Ukrajinu izložio potpuno novim izazovima”, rekao je Tončar.

Inflacija i njene posledice opterećuju mnoge ljude, oduzimajući im sigurnost planiranja i lične slobode.

“Inflacija ugrožava i preduzetnički uspeh našeg društva u celini, zato borba protiv inflacije mora biti glavni prioritet, posebno u finansijskoj politici”, rekao je Tončar.

Zbog smrtnog slučaja u porodici, ministar finansija Kristijan Lindner ovaj put, mimo običaja, nije lično predstavio nacrt budžeta u Bundestagu.

Tokom budžetske sedmice poslanici će do petka raspravljati o budžetima pojedinih ministarstava. Državni budžet predviđa izdatke od 445,2 milijarde evra – što je znatno manje nego u prethodne dve godine pandemijske krize.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + 3 =