Inflacija preti da uništi skijašku sezonu: Cene paprene, sve poskupelo

Da je Austrija jedna od najpoznatijih svetskih i evropskih skijaških destinacija je nadaleko poznato. No, hoće li to ostati i nakon ove zime i skijaške sezone 2022 / 2023 i šokantnog povećanja cena ski-pasova, žičara i gondola zbog energetskih kriza i mere štednje, znaće se tek u proleće.

U Austriji s rekordnom stopom inflacije od preko 9 odsto najvišom u poslednjih 50 godina, i ova alpska zemlja mora u “zimski krizni modus”. A njega će Austrijanci, hteli to ili ne, morati da podele i sa svojim stranim gostima, ljubiteljima skijanja, snouborda, sanjkanja i drugih zimskih sportova.

Cene žičare i gondole, kao i ski-pasa, značajno su poskupele. I to u sve tri glavne austrijske skijaške regije, u Tirolu, Koruškoj i Salzburgu, kao i na skijalištima u ostalim predalpskim i alpskim pokrajinama.

Dnevna ski – karta za odrasle na skijalištu u Nasfeldu i Bad Klnkirhajmu košta 56,50 evra ako je kupite na blagajni po dolasku. Za vožnju na Moltalern košta 59 evra, 56 za Gerlicen i 54,50 evra za vožnju na Turaher Hoh. Karte su nešto jeftinije ako se kupe onlajn u pretprodaji.

Što pre, to jeftinije, austrijsko je geslo. Ista je situacija i u svim ostalim pokrajinama i skijaškim centrima: preferira se onlajn kupovina.

Na manjim porodičnim skijalištima, kao na primer za Klipictorl cena dnevne ski-karte je nešto niža i iznosi 40,50 evra. Mediji posebno ističu šokantne cene skijaških karata i ski-pasova u Salzburgu i Tirolu.

Napominju kako cene dnevne karte za jednu odraslu osobu iznose od 55 do 68,50 evra u velikim skijaškim centrima, a u malim od 45 evra naviše. Turistički radnici Salzburga najavili su porast cena karte za gondole od 6,5 do 11 odsto.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 5 =