Isplaćena pomoć od 20.000 dinara penzionerima

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će se danas na sednici Vlade naći Predlog izmena zakona o isplati dodatnih 100 evra mladima od 16 do 29 godina.

Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, rekao da će se od 16. do 31. maja otvoriti proces prijava, pri čemu svi koji su se već prijavili, njih 1.059.411, ne treba da to ponovo čine i njima će automatski biti uplaćeno 100 evra.

Međutim, biće otvoren proces prijava za sve one koji u međuvremenu napune 16 godina ili su na neki drugi način stekli to pravo, jer i njima država želi da omogući da dobiju ovu veliku pomoć, rekao je ministar.

Isplata će krenuti odmah od 1. juna, a u prva tri dana juna isplatićemo sve njih, kao što smo u februaru isplatili sve prijavljene za prvih 100 evra, naveo je on, dodavši da je na račune 1,7 miliona penzionera danas uplaćeno 20.000 dinara.

Kako je najavio predsednik Vučić, obećanje koje smo dali danas ćemo i ispuniti. To je, inače, najveća jednokratna pomoć koja je ikada isplaćena penzionerima u Srbiji, rekao je ministar, uz napomenu da će najstarijim sugrađanima danas biti isplaćena i penzija za januar uvećana za 5,5 odsto shodno švajcarskoj formuli.

Dve lepe vesti za naše najstarije sugrađane. Kada pogledate i saberete 20.000 dinara jednokratne pomoći i povećanu penziju za 5,5 odsto imate 11,2 odsto povećanu masu penzija za ovu, u odnosu na prošlu godinu, rekao je Mali.

On je podsetio na to da je prošle godine penzionerima isplaćeno 80 evra kroz pomoć 30+30+20, a zatim i posebno 50 evra u septembru i istakao da je do sada država pomogla privredu i građane sa ukupno  8,7 milijardi evra održavši makroekonomsku stabilnost.

Reforme koje je 2014. godine pokrenuo predsednik Vučić dok je bio premijer dovele su do toga da imamo dovoljno rezervi. Imali smo četiri godine zaredom suficit u budžetu. Dakle, imali smo dovoljno rezervi da ukoliko dođe do krize pomognemo našoj privredi i građanima, rekao je Mali.

Ministar je podsetio na to da je bivša vlast ostavila zemlju pred bankrotom, podsećajući na to da je u julu 2012. godine na računu bilo 8,5 milijardi dinara.

Nismo imali novca za isplatu penzija, ni za isplatu plata. To je po samoj definiciji bankrot države, rekao je Mali i dodao da mi danas imamo 163 milijardi dinara i da se svako dato obećanje ispunjava.

On je podsetio na to da je udeo javnog duga u BDP 52,1 odsto daleko ispod nivoa Mastrihta, kao i da je Srbija pokazala snagu javnih finansija.

Prema njegovim rečima, Srbija u ekonomiji poslednje dve godine pobeđuje, jer kada se kumulativno pogleda ima najvišu stopu rasta za 2020. i 2021. godinu u Evropi od 6,4 odsto.

To se nikada pre nije desilo, a zadržali smo potpuno udeo javnog duga u BDP ispod 60 odsto tog standarda, istakao je on, podsećajući na to da je javni dug u BDP Crne Gore 90 odsto, Nemačke na 70, Francuske 120 i Grčke na preko 220 odsto.

Mali je, komentarišući najavljeni Ugovor o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, istakao da je reč o sjajnoj razvojnoj šansi i podsetio na to da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa EU, Ceftom, Turskom i Evroazijskom unijom i dodao da već sada ima pokriveno tržište od 1,3 milijarde ljudi.

Svaki sporazum o slobodnoj trgovini je za bilo koju zemlju izuzetno važan. Srbija je naučila da pobeđuje i u ekonomiji. Naša privreda i preduzeća su pokazali da su otporniji od drugih i sposobniji da prežive i da su dovoljno konkurentni da mogu da izvoze u celom svetu, naglasio je Mali.

On je dodao da svi žele da imaju dobre odnose sa NR Kinom i da Srbija želi da iskoristi tu priliku, navodeći da se u poslednjih deset godina naš izvoz u tu zemlju povećao za 152 puta – 2012. godine bio je negde približno 7,3 miliona dolara, a prošle godine gotovo milijardu dolara, zaključio je ministar.

srbija.gov.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × 4 =