Isplivale prave namere Pentagona

Američke vlasti namenile su Kijevu više naoružanja nego što je objavila američka administracija, piše “Politiko”.

pixabay.com

U tekstu se takođe, navodi i napomena da je prošlog petka visoko rangirani predstavnik Pentagona na konferenciji za novinare priznao da SAD već neko vreme isporučuju Ukrajini protivradarske rakete “harm”, ne saopštavajući to javnosti.

“Kada smo prvi put objavili da isporučujemo rakete ‘harm’, nismo navodili konkretne podatke o tome. Opisali smo to kao isporuku protivradarskih sistema”, rekao je taj činovnik, a prenosi Sputnjik.

Kasnije je portal “Jahu njuz” takođe pisao o tome da je moguće da su SAD predale Ukrajini navođene operativno-taktičke balističke rakete ATACMS.

“Nejasno je da li je to tako, ali ako je istina, onda protivreči onome što je administracija objavila”, konstatuje “Politiko”, koji još navodi i da su im izvori preneli da su u novom paketu vojne pomoći Kijevu, koji je objavljen krajem prošle nedelje, i navođeni artiljerijski projektili “ekskalibur”.

Oni nisu bili navedeni u zvaničnom saopštenje Pentagona, koji sadrži spisak naoružanja u okviru nove tranše vojne pomoći.

“Politiko” je imao uvid u zvanično obaveštenje u vezi s novim paketom vojne pomoći, koje je administracija predala Kongresu SAD. U tom dokumentu, prema navodima lista, ističe se da oružje koje Vašington isporučuje Kijevu “nije ograničeno” samo na ono koje se nalazi na spisku.

“Priznajemo da su to samo pretpostavke. Niko iz administracije nije potvrdio, niti nagovestio postojanje tajnih isporuka oružja Ukrajini. Čak i ako ih ima, malo je verovatno da bi nam američke vlasti saopštile da postoji takva tajna odluka”, zaključuje list.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 3 =