Italija kaznila Amazon i Epl

Rim — Italija je kaznila američke tehnološke gigante Amazon i Epl ukupno oko 230 miliona dolara.

Optužuje ih za dogovaranje na štetu konkurencije kod prodaje Eplovih proizvoda na Amazonovoj italijanskoj platformi.

Dve kompanije su se našle na udaru kritika zbog sporazuma koji su sklopile još 2018. godine, a koji je navodno omogućio da samo odabrani trgovci mogu na platformi Amazon.it da prodaju Eplove proizvode i Bits elektronske dodatke, izvestio je Rojters.

Italijanski antimonopolski regulator je presudio da su dve firme kršile zakone EU podrivajući cenovnu tržišnu konkurentnost.

Eplu i Amazonu je naloženo da stave van snage svoj sporazum i ograničenja koja on podrazumeva, te da svim prodavcima Eplovih i Bits proizvoda bude omogućen nediskriminatorni pristup i pordaja na platformi Amazon.it.

Regulators je izreako Amazonu novčanu kaznu od 77,4 miliona dolara, a Epu od 151,5 miliona dolara.

Oba američka tehnološka diva su najavila da će se žaliti na odluku.

U saopštenju, koje prenosi Rojters, Amazon je kaznu nazvao „nesrazmernom i neopravdanom“, odbacujući tvrdnju da se okoristio isključivanjem prodavaca sa njihove platforme. Dodao je da se poslovni model kompanije “temelji na uspehu prodavaca“.

U odvojenom saopštenju, Epl je takođe negirao optužbe, naglasivši da kompanija pažljivo bira partnere-prodavce „kako bi obezbedila da se prodaju samo originalni Eplovi proizvodi“.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 − six =