Italijanski ledolomac doplovio do najjužnije tačke ikada

Italijanski ledolomac “Laura Basi” doplovio je do najjužnije tačke do koje je ikada stigao neki brod, i tako postavio novi rekord.

Istraživači i tehničari na brodu, tokom okeanografske kampanje 38. italijanske ekspedicije Nacionalnog antarktičkog istraživačkog programa, unutar Zaliva kitova doplovio je do do sada neistražene lokacije u Rosovom moru na Antarktiku.

Dobri vremenski uslovi omogućili su obavljanje naučnih aktivnosti u blizini Rosove ledene ploče, koja je na ovom položaju posebno niska i iznosi oko osam metara visine. Rosova ledena ploča je najveća ledena ploča Antarktika, zauzima površinu od približno 487.000 km² i široka je 800 km, skoro kao veličina Francuske. Debela je nekoliko stotina metara.

Skoro vertikalna ledena ivica ide u otvoreno more više od 600 km, i između 15 i 50 m iznad nivoa mora, dok se 90 odsto ploče nalazi ispod nivoa mora. “Laura Basi” je jedini italijanski ledolomac za okeanografska istraživanja koji je osposobljen za rad u polarnim morima, kako na Antarktiku tako i na Arktiku. U vlasništvu je italijanskog Nacionalni institut za okeanografiju i eksperimentalnu geofiziku.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × four =