Iz zatvora u fotelju: Novi predsednik Brazila je bio siromašan, a ni kriminal mu nije bio stran

Osvojio je 50.83 posto glasova, a čestitali su mu i svetski državnici

– “Pokušali su me da me živog zakopaju, ali ovde sam” – započeo je svoj pobednički govor. Dodao je da je ovo pobeda za demokratski pokret, iznad interesa svih strana i ideologija.
– “Prvo, želim da se zahvalim Bogu. Ovi izbori suprotstavili su dve vrlo oprečne vizije Brazila, a pobednik je brazilski narod. Brazilci žele knjige umesto oružja, žele živjeti dobro, da jedu dobro, žele da imaju posao i pristup obrazovanju. Brazilski narod želi da ponovo ima nadu. Tako ja shvatam demokratiju. Želim da se borim protiv rasizma, Brazilu želim mir i demokratiju” – rekao je Lula.

Otkrio je da mu je najveći prioritet da iskoreni glad.

– Ne treba prihvatiti kao normalno da milioni muškaraca, žena i dece u Brazilu nemaju dovoljno hrane. To će biti veliki izazov i potrebno je obnoviti zemlju u svim aspektima – uverava Lula.

Dotakao se i amazonske šume koja je u poslednje vreme iskrčena u rekordnoj količini.

Naime, uništavanje najveće prašume na svetu poraslo je otkako je brazilski predsednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio mere zaštite životne sredine, tvrdeći da koče razvoj koji bi mogao smanjiti siromaštvo u regiji Amazona.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je izjavu u kojoj je čestitao Luli “nakon slobodnih i poštenih izbora”.

– Radujem se što ćemo raditi zajedno na nastavku saradnje između naše dve zemlje u mesecima i godinama koje dolaze – rekao je Bajden. Britanski premijer Riši Sunak također je čestitao Luli rekavši kako se raduje što će se zajedničkim snagama boriti da zaštite prirodne resurse na zemlji. Novoizabranom brazilskom predsjedniku Luli među prvima je čestitao meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Novi predsednik položitće zakletvu 1. januara 2023. godine.
Bio je predsednik od od 2003. do 2010., ali i zatvorenik.

Lula potiče iz siromašne porodice, a politikom se počeo baviti sredinom 70 – ih godina.

Lula ima i svoju kriminalnu prošlost. Naime, još pre tri godine bio je u zatvoru. Služio je dvanaestogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Izgledalo je da mu je politička karijera gotova.

Međutim, pušten je iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudija bio pristrasan.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve + seventeen =