Izraelski lekar: Kolektivni imunitet nije neophodan u borbi protiv koronavirusa

Izaelski profesor Ran Balicer najavio je danas da će se Izrael vratiti rutini i uobičajenom ritmu koji je postojao pre pandemije koronavirusa čak i pre nego što dostigne kolektivni imunitet.

GLAS NACIJE
GLAS NACIJE

“Kolektivni imunitet nije obavezan da bi se postigli dramatični rezultati”, rekao je Balicer, direktor istraživačkog instituta Klalit na dan kada je broj revakcinisanih Izraelaca premašio 50 odsto, 4.656.000 od 9,3 miliona stanovnika.

On smatra da što više opada broj novozaraženih u jednom danu veći je efekat na indirektnu zaštitu.

“Kada je 60 odsto stanovištva vakcinisano, dovoljno je da stopa infekcija opada. To će, uz nošenje maski i fizičko distanciranje, smanjiti stopu infekcije”, rekao je on.

U Izraelu trećina stanovnika je mlađa od 16 godina i ne može da primi vakcinu, dok se ne bude smatrala bezbednom za decu.

Pokazalo se da je Fajzer vakcina koja se koristi u toj zemlji efikasna 98,9 odsto u sprečavanju smrtnog ishoda dve nedelje posle druge doze.

Dodatne analize u Izraelu su pokazale da je mogućnost da se osoba koja je primila dve doze vakcine razboli jedan prema hiljadu.

Broj obolelih od kovida 19 opao je u Izraelu za 85 odsto, za 72 odsto manji je broj obolelh u kritičnom stanju, a novozaraženih za 24 sata 86 odsto od trećeg vrhunca epidemije sredinom januara, rekao je naučnik Eren Segal iz Instituta Vajcman, preneli su izraelski mediji.

Izrael revakcinisanima i onima koji su se oporavili od kovida 19 izdaje takozvane “zelene propusnice” koji im omogućavaju pre svega pristup mestima za rekreaciju.

Kampanja vakcinacije u Izraelu je počela 19. decembra i prvu dozu je primilo gotovo 56 odsto, više od pet miliona stanovnika. Procenjivalo se da će za kolektivni imutet biti potrebna vakcinacija 80 odsto populacije.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × four =