Jedna krvna grupa ima najveći rizik od raka želuca

Rizik od pojave raka želuca raste sa godinama, uglavnom obolevaju osobe starije od 55 godina. Osim genetike i stila života, čini se da se rizik za razvoj ove bolesti povećava ako imate određenu krvnu grupu.

Prema podacima, samo se u Americi godišnje otkrije oko 26.000 novih slučajeva raka želuca, a iako je donedavno bio vodeći uzrok smrti u Americi, stanje se promenilo, pa se sada radi o oko 11.000 smrtnih slučajeva zbog ove bolesti svake godine. Naučnici smatraju da su ljudi ipak shvatili da je potrebno jesti mnogo manje slane i pržene hrane i upravo to rade. Bakterija helicobacter pylori uzrokuje infekciju koja je čest uzročnik nastanka raka želuca, a čini se da se ona češće javlja kod određene krvne grupe. Koja je grupa u pitanju i kada je vreme za posetu lekaru otkrivaju stručnjaci.

Rak želuca nastaje kada ćelije u želucu počnu da stvaraju tumorsku masu. Pozitivna porodična anamneza, hronična bolest želuca ili neki od faktora rizika ili simptomi koji se mogu povezati s rakom želuca, iziskuju preventivni pregled u dogovoru s lekarom. Neke bolesti i stanja isto tako mogu povećati rizik od razvoja ove zloćudne bolesti, a među njima je infekcija bakterijom helicobacter pylori koja uzrokuje pojavu čira. Dugotrajna upala želučane sluznice, dugotrajna anemija ili polipi u želucu takođe povećavaju rizik od bolesti.

Određene životne navike takođe mogu imati uticaj, a tu je naravno važna i ishrana. Slana, pržena, hrana bogata hemijskim spojevima može doprineti razvoju raka želuca, baš kao i preterivanje u pušenju cigareta i ispijanju alkohola.

Ako imate ovu krvnu grupu, rizik raste

Još jednu stvar donosi genetika, a to je krvna grupa i upravo ona može uticati na to koliki je rizik za razvojem ove bolesti kod vas.

“Rak želuca se češće javlja kod osoba koje imaju krvnu grupu A”, stoji na stranicama klinike Klivlend. Iako je ova veza primećena još davne 1950. godine, naučnici i danas pokušavaju da shvate koja je priroda te veze.

Neki smatraju kako je upravo ova krvna grupa povezana s češćim infekcijama helikobakterijom. “Naša studija je zaključila da postoji malo povećan rizik za razvoj raka želuca kod osoba koje imaju krvnu grupu A, a oni su i podložniji infekciji spomenutom bakterijom. Primećen je i nešto manji rizik od raka želuca kod osoba koje imaju grupu 0”, stoji u rezultatima studije objavljene 2012. godine.

Koji su simptomi raka želuca?

Važno je poznavati rizik ali rak želuca se može dogoditi svakome pa je potrebno obratiti pažnju na simptome:

 1. loša probava i gorušica,
 2. osećaj nelagode i bol u želucu,
 3. mučnina i povraćanje (s krvlju ili bez nje),
 4. proliv ili zatvor,
 5. nadutost nakon obroka,
 6. gubitak apetita,
 7. slabost i umor,
 8. krvarenje (krv u sadržaju iz želuca ili u stolici),
 9. neobjašnjivi gubitak težine,
 10. bol u stomaku,
 11. neobjašnjiva nelagoda u stomaku, obično u predelu iznad pupka,
 12. osećaj pretrpanosti i nakon skromnog obroka,
 13. oticanje ili nakupljanje tečnosti u području trbuha,
 14. anemija.

Kada se obratiti lekaru?

Većina ovih simptoma može biti povezana s nekim drugim, benignijim stanjima, poput želudačnog virusa ili čira. Takođe, mogu se pojaviti i kao simptomi neke druge zloćudne bolesti. Nezavisno od toga, primetite li neke od navedenih simptoma, a pritom se oni ne povlače ili se pogoršavaju, svakako posetite svog lekara.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 4 =