Kazahstan traži veće tranzitne kapacitete za isporuku nafte Nemačkoj

Ruski operater naftovoda Transnjeft rekao je da je njegov kazahstanski partner zatražio da rezerviše kapacitete na naftovodu Družba za isporuku nafte Nemačkoj.

To bi mogao da biti prvi korak da kazahstanska nafta krene ka nemačkim rafinerijama, koje nastoje da nađu alternativu ruskoj nafti.

Mada su isporuke nafte cevovodom izuzete od evropskih sankcija, Nemačka je obećala da će do kraja ove godine prestati da uvozi naftu iz Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu.

Kompanija KazTransOil želi da rezerviše 1,2 miliona tona kapaciteta na naftovodu Družba za isporuke Nemačkoj u 2023. godini, od čega 300.000 tona za prvi kvartal, prema rečima Igora Djomina, portparola Transnjefta.

Zahtev kazahstanskog operatera za transport nafte podleže odobrenje ruskog Ministarstva energetike i “tehnički je moguće” isporučiti te količine, rekao je Djomin u telefonskoj izjavi za njujoršku agenciju.

Dodao je, međutim, da Transnjeft “još uvek nije dobio nijedan zahtev od kazahstanskih proizvođača nafte”. Iz KazTransOila su odbili komentar, navodi “Blumberg”.

Nemačka pregovara s Kazahstanom o uvozu nafte iz te zemlje kao zameni za uvoz iz Rusije, a pregovori još uvek nisu završeni.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − eleven =