Kina kritikovala zvaničnicu UN zbog izjave o Hongkongu i Sindjiangu

Portparol kineske misije pri Kancelariji UN u Ženevi Liu Jujin kritikovao je primedbe Visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bačele (Michelle Bachelet) o Hongkongu i provinciji Sindjiang, navodeći da su to unutrašnja pitanja, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Mišel Bačele je na početku 47. sednice Saveta UN za ljudska prava govorila o pitanjima koja se tiču ova dva regiona i istakla da je pažljivo nadgledana primena zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu. Takodje je rekla da se nada da će se dogovoriti o uslovima posete Kini ove godine, uključujući Sindjiang.

Liu je rekao da su Hongkong i Sindjijang “neotudjivi delovi kineske teritorije i da su pitanja u vezi s njima kineska unutrašnja pitanja koja ne utiču na bilo koje spoljne sile”.

Prema njegovim rečima, neke zemlje i snage širile su “bestidne laži” u vezi sa Sindjiangom iz političkih razloga “kako bi naštetile imidžu Kine, i kako bi se umešale u unutrašnje stvari Kine i obuzdale kineski razvoj”.

Liu je pozvao zvaničnicu UN da poseti Kinu, ali je jasno stavio do znanja da poseta treba da bude prijateljska, čiji bi cilj trebalo da bude promocija razmene i saradnje dveju strana, a ne “istraga” sa pretpostavkom krivice, dodala je CMG.

beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen + 15 =