KNEŽEVIĆ: Sve više nemačkih investicija u Srbiji

Ministar privrede Goran Knežević razgovarao je sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Tomasom Šibom.

pixabay.com
pixabay.com

On je istakao da je trgovinska razmena dve zemlje u prošloj godini dostigla gotovo pet milijardi evra, kao i da oko 60.000 građana Srbije radi u kompanijama sa većinskim nemačkim kapitalom.

Knežević i Šib razgovarali su o odličnoj bilateralnoj saradnji dve zemlje i sve većim investicijama nemačkih privrednika u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo privrede. Ministar je posebno pohvalio što nemački investitori sve češće reinvestiraju i na taj način otvaraju nova radna mesta u našoj zemlji.

“Ekonomski odnosi na zavidnom nivou prate odlične političke odnose naših zemalja, koji su posebno unapređeni učestalim razgovorima i susretima na najvišem nivou“, konstatovao je Knežević.

On je naglasio i da je jedan od najvećih problema pitanje taksi koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije u iznosu od 100 odsto. Zamolio je ambasadora da Nemačka apeluje na Prištinu da ukine takse.

Šib je rekao da su nemačke kompanije u Srbiji veoma aktivne i da je pohvalno što sve više zapošljavaju visokokvalifikovanu radnu snagu i mlade. Ambasador Nemačke je ukazao i da je značajna saradnja nemačkog GIZ-a (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) i Ministarstva privrede na programima koji za cilj imaju povećanje stope zaposlenosti i održivi razvoj.

Na sastanku je dogovoreno i da će u narednom periodu biti finalizovane aktivnosti u vezi sa programom promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koje zajednički sprovode Ministarstvo privrede, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Nemačka razvojna banka (KfW).

Govoreći o Evropskoj uniji, Šib je rekao da će kao ambasador učiniti sve da podrži Srbiju na putu ka EU, jer “bez zemalja Zapadnog Balkana, EU nije kompletna“.

Izvor: Tanjug, B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 3 =