Kosovska policijska služba kupila oklopna vozila “bastion” francuske proizvodnje

Priština — Kosovska policijska služba (KPS) nabavila je tri nova oklopna vozila “bastion” i nova tehnika je već isporučena Prištini, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Portal navodi da se radi o maloj količini vozila, ali da je reč o vrsti oklopnjaka kojom KPS do sada nije raspolagao, koji imaju bolje naoružanje i zaštitu.

“KPS je do sada imao niz različitih taktičkih policijskih vozila, kao što su Reno Šerpa, Hamvi ili Pantera, ali je tu reč mahom o izvorno komercijalnim vozilima koja su naknadno konvertovana u laka transportna vozila sa minimalnom oklopnom zaštitom i često bez ikakvog naoružanja. Ovaj put nabavljena su vozila više klase, oklopne zaštite i naoružanja”, navodi se.

tekstu se podseća da su ta vozila najčešće bila angažovana prilikom akcija koje je KPS sprovodila na severu Kosova, u sredinama dominantno naseljenim Srbima, pa se u javnosti Srbije najčešće povezuju sa (u međuvremenu ugašenom) specijalnom policijskom jedinicom ROSU.

Portal navodi da je interesantno da su francuska vozila kupljena preko američke firme, čime je Priština još jednom potvrdila odlučnost da sve svoje korake u oblasti bezbednosti čini u bliskoj komunikaciji sa Vašingtonom.

“Ta saradnja je do sada dovela do isporuke gotovo 200 vozila Hamvi u različitim verzijama u poslednje tri godine, mahom za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)”, dodaje se.

“Bastion” su do sada uglavnom kupovale afričke i države Bliskog istoka, uglavnom za policijske i snage žandarmerije, dok je u Evropi u upotrebi u vrlo ograničenim količinama u Švedskoj i sada u KPS. “Nabavka minimalne količine Bastiona za potrebe KPS ne ugrožava balans snaga. Međutim, za srpsko stanovništvo na Kosovu ne predstavlja pozitivan razvoj događaja jer je u protekle dve decenije imalo vrlo nasilne susrete sa tom formacijom. U političkom smislu poruka je još jasnija jer je Kosovo izborom dobavljača još jednom potvrdilo opredeljenost za stratešku saradnju na planu bezbednosti sa SAD”, navodi se.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen − nine =