Kreću brodovi; “Evropa će se suočiti sa padom”; Poginulo više od hiljadu civila; “Spreman je”

Sto šezdeset peti dan rata u Ukrajini.

Žestoke borbe u regionu Donjecka.

Severna Makedonija će isporučiti Ukrajini tenkove i avione, tvrdi viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju zabrinut zbog granatiranje nuklearke Zaporožje.

Najnovije vesti sa Istočnog fronta iz minuta u minut pratite putem našeg LIVE bloga i na strani Istočni front.

Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi sa…

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da, ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi sa referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

“Ukoliko okupator nastavi putem lažnih referenduma, zatvoriće sebi vrata za bilo kakvu vrstu razgovora sa Ukrajinom i slobodnim svetom, što će ruskoj strani svakako biti potrebno u nekom trenutku”, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su održali nekoliko rundi razgovora nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, ali nijedan razgovor nije održan od marta. Obe strane optužuju jedna drugu za prekid kontakta.

Iz ukrajinskih luka u ponedeljak kreću još dva broda

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu dozvolio je da u okviru prehrambenog sporazuma u ponedeljak isplove dva broda sa hranom iz ukrajinskih luka Južni i Černomorsk, prenosi pres-služba UN. Brodovi će preneti ukupno 59.459 tona proizvoda. Dozvolu za plovidbu 8. avgusta dobio je brod MB „Sakura“ – iz luke Južni u pravcu Ravene u Italiji. Na brodu je 11.000 tona soje. Iz luke Černomorsk u pravcu Iskanderuna u Turskoj za ponedeljak je dozvoljen izlazak brodu MV „Arizona“. Na ovom brodu nalazi se 48.459 tona kukuruza, navodi se u saopštenju. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu. Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
19:06

Ninisto: Evropa će se suočiti sa ekonomskim padom

Evropa će se suočiti sa ekonomskim padom zbog sukoba u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Finske Sauli Ninisto.

On je u intervjuu za finski dnevnik “Maseudun Tulevaisus” rekao da će ljudi u Finskoj i drugim zemljama EU morati da se pomire sa činjenicom da ekonomija neće rasti iz godine u godinu, preneo je TAS S.

Prema rečima Ninista, to se može negativno odraziti na jedinstvo Evrope, jer razvoj naglo staje i broj izazova se povećava.

Predsednik Finske je naglasio da je danas vazno uzeti u obzir rizike od eskalacije ukrajinskog sukoba.

“Odnos Rusije i Zapada, posebno Rusije i Finske zavisiće od razvoja situacije u Ukrajini, kazao je Ninisto.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 − five =