“Made in Serbia” stiže u Kinu na velika vrata. Vučić: To su neverovatne stvari 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom veliki korak napred za Srbiju.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija, odnosno prozvoda, i 8.930 sa kineske strane.

Razgovarali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija”, rekao je Vučić tokom svog obraćanja iz Pekinga. 
Ovo je veliki korak za nas. Očekujem da proizvođači meda imaju ogromnu korist od sporazuma o slobodnoj trgovini. Očekujem da i pre roka stupi na snagu. Velika stvar koja je urađena za Srbiju”, rekao je on dodavši da se nada da će što pre biti razmenjene note i da pre maja i juna iduće godine sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu.

Kako je rekao, zamolio je za još kineskih investicija. 

“Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje”, rekao je i dodao da je sa predsednikom Kine razgovarao o završetku pruge do Subotice i obavestio da mu je Si obećao da će je kineski radnici završiti pre kraja 2024. godine. 

“Dakle, ljudi mogu da se raduju. I u Subotici i u Vrbasu i u Novom Sadu mogu da se raduju, ta pruga će promeniti život. Moraćemo da sačekamo jedno godinu i po dana na naše mađarske prijatelje da to završe da bismo stizali za 2 sata i 45 minuta do Budimpešte”, kazao je. Nabrojao je čemu će sve biti ukinuta carina: srpska jabuka, šljiva, breskva, sojino ulje, smrznuta malina, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski proizvodi… 

“Poljska je nama najveći konkurent za maline, a mi imamo celo kinesko tržište, to su neverovatne stvari za našu zemlju. Imamo i mnogo dobrih pivara, sa stranim licencama, ali i domaću industriju. Sve što mi proizvodimo imaće slobodan pristup kineskom tržištu posle ovoga”, naglasio je Vučić.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 + thirteen =