MAKRON U POSETI VAŠINGTONU: Poznate teme razgovora sa Bajdenom, dve zemlje ujedinjuje jedna stvar

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Vašington, u prvu državnu posetu od kad je funkciju predsednika SAD preuzeo Džo Bajden, koji će ga ugostiti u Beloj kući.

Ovo je retka državna poseta koja ima za cilj da istakne francusko-američko prijateljstvo, a ne surovu ekonomsku konkurenciju između dve države, naveo je Rojters.

Više od godinu dana nakon što je Australija otkazala ugovor o kupovini francuskih podmornica posle bezbednosnog dogovora SAD, Velike Britanije i Australije, kada su francusko-američki odnosi došli do tačke prekida, očekuje se da će dve zemlje pokazati jedinstvo u pogledu zajedničkih pretnji od strane Rusije i Kine, navela je agencija.    

Ipak, najveći problem u Ovalnom kabinetu biće američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), dodaje Rojters.    

Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, navela je agencija.    

Makron će pokušati da ubedi SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju kažu da koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsku polugu, piše britanska agencija.    

– Kada je reč o ubeđivanju biće rečeno da očigledno postoji kineski izazov i da mi možemo da pomognemo da drugi u EU progledaju u vezi sa tim. Ali ne možete tražiti od nas da pristanemo na IRA koji je protiv nas – rekao je Rojtersu francuski diplomata koji nije želeo da bude imenovan.    

Francuski lider će pokušati da pregovara o izuzećima za evropske kompanije, po uzoru na one koje su već dobili Meksiko i Kanada, rekao je savetnik francuskog predsednika.    

Nemački proizvođači automobila, za koje su SAD veliko izvozno tržište, su među najvećim žrtvama paketa IRA koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD, rekao je on.    

Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače autodelova, koji bi bili pogođeni, dodala je agencija.   

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + fifteen =