Mali: Očekujemo usporavanje inflacije; Prosečna plata biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali kaže da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, ističe, nismo mi izazvali.

Uradili smo sve što smo mogli da minimiziramo inflatorne efekte, istakao je Mali.

On je kazao da se cene osnovnih životnih namirnica, struje,gasa, dizela, benzina i dalje kontrolišu.

“Država je preuzela na sebe teret krize, vodimo računa o životnom standardu građana Srbije i pokazujemo snagu javnih finansija”, rekao je Mali za RTS.

On je procene obrazložio činjenicom da je inflacija u novembru i decembru izjednačena što je, kako je objasnio, znak da smo dostigli pik.

Kako je istakao, uprkos krizi, Srbija je prošle godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda između 2,3 i 2,5 odsto, odnosno vrednost svega proizvedenog u Srbiji je prvi put više od 60 milijardi evra što je u odnosu na 2012. godinu, kada je BDP u apsolutnom iznosu iznosio 33,7 milijarde evra, gotovo duplo bolji rezultat.

Pročitajte više:
Mali najavio izgradnju brze pruge od Beograda do Niša: “Velika zahvalnost EU”
“Rekordni priliv stranih direktnih investicija – uprkos krizi”

“Ove rezultate ostvarujemo u godinama kada je ceo svet u nikad većoj ekonomskoj krizi koja je započela kovid krizom 2020. godine, nastavila se problemima u lancima snabdevanja, te konfliktom u Ukrajini”, poručio je Mali.

On je dodao i da je deficit budžeta za prošlu godinu 3,3 odsto što je, kako je ocenio, izuzetan rezultat imajući u vidu ogromna izdvajanja u toj godini.

Mali je istakao i da je udeo javnog duga u BDP-u Srbije 55,2 odsto, što je, kako je rekao, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, ali i proseka zemalja Evropske unije koji iznosi oko 95 procenta.

“Godinu 2022. završili smo stabilno, sa više od 300 milijardi dinara na računu”, poručio je Mali.

Mali je istakao da Srbija ima nikad veće devizne rezerve i rezerve zlata, te da je devizni kurs stabilan što je posebno važno imajući u vidu da je od 2008. do 2012. vrednost evra prema dinaru skočila sa 81 na 113 što je imalo dalje negativne efekte.

“Takođe, 2011. smo imali inflaciju od 11,5 odsto samo zbog loše ekonomske politike i tada smo videli koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko se fabrika zatvorilo“, istakao je Mali.

On je poručio da se sva obećanja građanima ispunjavaju, te da će u februaru leći prve uvećane plate u javnom sektoru od 12,5 odsto, minimalna zarada uvećana 14,3 odsto, ali i penzije sa drugim uzastopnim uvećanjem, kumulativno veće za 20,8 procenata.

On je poručio da je u decembru 2022. godine prosečna zarada u Srbiji iznosila 720 evra, te da očekuje da sledećeg decembra ona poraste na oko 820 evra, dok su očekivanja da penzija dostigne nivo od 335 evra.

“U dinamici smo ostvarivanja obećanja da do kraja mandata ove Vlade, do kraja 2026, prosečne plate iznose 1.000, a penzije 430 evra“, rekao je Mali i podvukao da se nije odustalo niti od jedne investicije.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 3 =