Mali: Ukinuli smo PIO fond na teret poslodavca za 0,5 odsto

Borba protiv sive ekonomije veoma je važna, jer ona usporava privredni rast i uništava konkurentnost.

To je danas poručio ministar finansija Siniša Mali prilikom predstavljanja Programa za suzbijanje sive ekonomije 2022–2025.

Pomenuti program danas je predstavilo Koordinaciono telo za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije, uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u borbi za fer konkurenciju i povoljan poslovni ambijent.

“Borba protiv sive ekonomije je veoma značajna za nas, jer siva ekonomije ne samo da utiče na manju naplatu javnih prihoda i usporavanje privrednog rasta, nego je opasnost za konkurenciju”, rekao je Mali otvarajući skup u Ministarstvu finansija.

Oni koji rade u sivoj zoni utiču na to da oni koji rade legalno gube poslove, gube klijente i novac i zato je borba za nas važan posao, naglasio je Mali.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2015. napravila prvi program sa konkretnim planom i istakao da sa zadovoljstvom može konstatovati da je 71 odsto tog plana realizovano, što ga čini najuspešnije sprovedenim republičkim planskim dokumentom u 2020. godini.

“Taj program je definisao sistem efiskalizacije koji će biti do kraja maja uvede, potpuno nov sistem e-faktura koji će biti uveden do kraja godine, što će umnogome doprineti smanjenju sive ekonomije i većoj legalnosti tokova pralcanja između pravnih lica i u malorpodaji”, rekao je Mali.

Najavio je novi Zakon o javnim nabavkama i portal javnih nabavki.

Mali je najavio dalje smanjenje opterećenja na zarade koje su sa 63 odsto smanjena na 61 procenat i dodao da je od prošlog meseca povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara.

“Takođe smo ukinuli PIO fond na teret poslodavca za 0,5 odsto, dakle znatno smo smanjili opterećenje zarada kako bismo podstakli zapošljavanje i na taj način uticali na samnjenje sive ekonomije”, rekao je Mali.

Ministar finansija je najavio da će jedna od mera Programa 2022-2025 biti značajna reforma Poreske uprave. Dodao je da je sada najveći deo posla Poreske uprave digitalizovan i automatizovan.

“Mi smo na pravi načcin definisali put kojim treba da idemo, jer borba sive ekonomije ne može da se završi jednim potezom. To je kontinuirana aktivnost. Program za suzbijanje sive ekonomije biće na javnoj raspravi do 28. februara. Već u ovom trenutku znamo da će on sadržati deo koji se odnosi na završetak efiskalizacije i uvođenja e-faktura, dalje rasterećenje zarada, jer je naš strateški cilj da iz godine u godinu rasterećujemo zarade kako bismo podstakli smanjenje sive ekonimije”, rekao je ministar finansija.

Najavio je takođe povezivanje Poreske uprave sa Carinskom upravom i inspekcijama, kako bi bili još efikasniji.

“Radiće se na rešavanju oporezivanja fleksibilnih oblika zapošljavanja i primeni u što većoj meri bezgotovinskog plaćanja i da se konačno reši problem parafiskalnih nameta, kako bi bio stvoren transparentniji ambijent za poslovanje privrede”, naveo je Mali.

On je ocenio da samo zajedno različiti delovi Vlade mogu da pobede sivu ekonomiju i da ćemo uz povećanje broja inspektora imati manje zaposlenih na crno. Potkrepio je to podacima da je 2012. stopa nezaposlenosti bila 25,9 odsto, a da je danas oko 10 procenata.

“Odgovornom ekonomskom politikom, stvaranjem kredibiliteta dobrog poslovnog okruženja, privalčenjem stranih investitora, izgradnjom infrastrukture, došli smo do toga da tržiste radi samo svoj posao, jer ljudi imaju izbor gde će da rade i to je nabolji primer sistemskog pristupa borbi protiv sive ekonomije”, zaključio je Mali.

Prethodno, ministar je na Instagramu objavio i fotografiju uoči događaja.

“Sa dragim koleginicama iz Vlade, Darijom Kisić Tepavčević, Tatjanom Matić, Marijom Obradović i Anđelkom Atanasković, uoči početka događaja na kom ćemo predstaviti ‘Program za suzbijanje sive ekonomije 2025′”, napisao je Mali u objavi na toj društvenoj mreži.

Kako je dodao, samo zajedno možemo da guramo našu zemlju napred.

Inače, na sastanku su učestvovali direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Ivan Miletić, ministarka državne uprave i lokalne sampourpave Marija Obradović, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka trgovine, turizma i telekomiunikacija Tatjana Matić i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, uoči donošenja novog strateškog programa i akcionog plana, prisustvovali su prvi put i predstavnici EU i zemalja članica, kako bi razmotrili buduće reformske prioritete i mogućnosti za saradnju u toj oblasti. Na skupu su i šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bartolini, šef Odelljenja za razvojnu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling, zamenik ambasadora Velike Britanije Dominik Otvej, kao i glavni savetnik u EBRD-u Jelena Ćirković.

Predstavnici Evropske investicione banke i NALED-a podržali su predlog plana vlade za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine i izrazili zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.

“Jačanje poslovne klime je veliki prioritet, a borba protiv sive ekonomije je važna komponenta”, ocenio je direktor za Zapadnu Evropu EBRD Mateo Kolanđeli u obraćanju na proširenoj sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

On je naveo da je ova borba važna na makronivou, kao i da je naročito važna zbog uticaja na konkurenciju, ali i na kompetitivnost srpske privrede u svetu. Kolanđeli je naglasio da Srbija u regionu stalno podržava fer konkurenciju i suzbija sivu ekonomiju. Istakao je značaj borbe protiv sive ekonomije i zbog pristupa finansijskim sredstvima, kao i tržištu kapitala.

On je naveo da je EBRD podržao sa milion evra unapređenje efikasnosti inspekcije i dodao da su za to imali podršku ministarstva i Vlade Srbije.

“U Srbiji sada postoiji izgrađena struktura i želimo da traje. I naš je zahtev da državni organi nastave da tu strukturu podržavaju i u narednom periodu”, poručio je.

Najavio je dalju podršku e-agraru i dodao da se razmišlja i o podršci pojedinostavljenju procesa u davanju saglasnosti za obnovljive izvore energije. On je podsetio da je u decembru potpisana podrška od 100 miliona evra za podršku ruralnim oblastima i najavio da će EBRD nastaviti da podržava sektor malih i srednjih preduzeća.

Predsednik Saveta za konkurencija NALED Ivan Miletić ocenio je da za privredu uvek značajan sistemski pristup koji je do sada doneo značajne rezultate. On je istakao da će NALED nastaviti da pruža podršku borbi protiv sive ekonomije.

Naveo je da su do sada postignuti značajni rezultati kroz reformu sezonskog zapošljavanja, širenje bezgotovinske mreže, podrške mladima u biznisu, kao i kroz onlajn kalkulator paušalnog poreza, te kol-centar… Ocenio je da je u jačanju svesti građana posebno pomogla nagradna igra Uzmi račun i pobedi.

Kao prioritete daljeg rada on je naveo usvajanje javnog registra neporeskih dažbina i izmena zakonodavstva u izgradnji fleksibilnih oblika rada.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 + 2 =