MINISTAR VULIN: Današnji sastanak sa Vučićem je prilika da Engel čuje istinu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članom Predstavničkog doma kongresa SAD-a i albanskim lobistom Eliotom Engelom prilika da američki zvaničnik čuje srpsku stranu i istinu, ukoliko ga ona zanima.

printscreen
printscreen

Vulin je naglasio da predsednik Vučić ne beži od teških razgovora, da je uvek “išao tamo gde je najteže i najtvrđe”, da iznese srpsku istinu.

– Drago mi je što je Engel došao u Beograd, da čuje našu istinu. To je odlična prilika da razmisli o svemu što je do sada radio i govorio – rekao je Vulin za Novo jutro TV Pink.

Ministar odbrane je podsetio da je Engel zagovarao bombardovanje Srbije i govorio o Srbiji sve najgore, ali dodao da mu je predsednik Srbije pružio ruku i dao priliku da čuje srpsku istinu.

– Verujem da će posle tog razgovora i gospodinu Engelu biti bar malo teže da govori tako loše o Srbima, kada bude upoznao predsenika Vučića – naglasio je Vulin i dodao da Vučić vodi mirovnu politiku na Balkanu, ali da u tome nema uvek sagovornike sa druge strane.

Vulin kaže da Vučić često trpi napade zbog politike mira, te ocenjuje da je predsednik Srbije jedini državnik na Balkanu koji stvarno i misli ono što govori.

– Verujem da će uspeti da objasni Engelu našu poziciju, ako on bude hteo da čuje i ako ga zanima istina. Sada će imati priliku da promeni mnoge svoje stavove – istakao je Vulin.

Albanci ne žele da Srbi budu deo njihovog društva

Kamionima sa robom koje je Ramuš Haradinaj poslao na sever KiM Priština je želela da predstavi da nema humanitarne krize u srpskim opštinama i da ima hrane, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodaje da su tu akciju nazvali humanitarnom, a da su zapravo robu prodavali narodu bez računa.

– Akciju u kojoj otvorite kamion i prodajete robu za keš oni su pokušali da predstave kao humanitarnu. Šta je tu humanitarno? Mislio sam da će da dele nešto ugroženom narodu, a oni došli i prodaju robu, bez fiskalnog računa, samo za keš. Oni su navikli na keš – rekao je Vulin i dodao da Priština pokušala da predstavi da nema humanitarne krize na severu KiM, da ima hrane i da to oni mogu da obezbede.

– Ima hrane na kamionu, pa se grebite i otimajte, a niko ne govori o ukidanju takse da ljudi mogu normalno da se snadbevaju robom – naglasio je Vulin i dodao da se sada govori samo o posledicama, a ne govori o uzroku, da se govori da nema hrane, a ne pominje se da su do toga dovele takse od 100 odsto.

Priština, kako kaže, zauzela je stav da takse ostaju, ali će “humanitarno da prodaje robu sa kamiona”.

Na sve to, podseća, međunarodna zajednica ćuti ili stižu mlaka saopšenja da Priština treba da ukine takse.

– Ako mislite da treba da ukine takse kažite im – nema vizne liberazacije, zamrzavamo vašu imovinu, zabranjeno vam je kretanje, ubrzaće se rad suda za ratne zločine… Od njih stiže- neka obe strane nađu način za dijalog. Kakav dijalog? O čemu da se priča kada niste u stanju da obezbedite elementarni život Srba – naglasio je Vulin i dodao da se sve to radi da bi Srbi napustili sever KiM, jer Priština ne želi Srbe već samo zemlju.

– Šiptari nikada nisu želeli da Srbi budu deo njihovog društva. Oni žele Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Zvečan, Zubin Potiok, ali bez Srba koji tamo žive – zaključio je Vulin.

Ako im se ne sviđa naziv pod kojim žive, neka ga promene – Dok se zovu Šiptari, ja ću ih tako zvati

Ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom tužbe podnete protiv njega od strane Ragmija Mustafe kaže da nikog nije nazvao Šiptar u pogrdnom smislu, već da im se tako obratio jer se tako zovu, jer se to ime nosi i partija Ragmija Mustafe.

Naime, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa podneo je u ime tog saveta tužbu protiv ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog govora mržnje, jer je nekoliko puta “javno nazivao Albanace ‘Šiptarima’ i to “u pogrdnom i pežorativnom tonu”, na šta je Vulin podsetio da to se taj naziv koristi još od Drugog svetskog rata.

– Ja stvarno ne znam kako bi oni voleli da ih zovemo, Arnauti? Arbanasi? Tako su ih zvali Turci i do Drugog svetskog rata je to bio termin. U Drugom svetskom ratu i kasnije počinju da se oslovljavaju sa Šiptari. Posle toga, kada su hteli da pokažu da pripadaju jedinstvenom političkom krugu sa Albanijom, onda je bilo Albanci – rekao je Vulin.

Kako dodaje, Mustafa koji ga je tužio je predsednik partije koja se zove “Partija demokratike Šiptare”.

– A ja ne smem da kažem da je Šiptar? Jako mi je teško da razumem šta hoćete od nas. Što se meni žalite? Ako vam se ne sviđa naziv pod kojim živite, vi ga promenite, ja ću pratiti to. Dok se zovete Šiptari, ja ću vas tako zvati. Koga to vređa? Možda su ljuti zbog mog akcentovanja – ocenio je Vulin.

Ministar odbrane upitao je dokle će nama oni ili neko drugi govoriti šta smemo, a šta ne smemo i šta možemo, a šta ne možemo.

– Dokle će neko drugi da čita naše misli i da kaže da li je nešto pežorativno ili nije? Nije pežorativno, vi se zovete Šiptari, a ja vas sa najvećim poštovanjem oslovljavam sa Šiptari – kazao je Vulin i dodao da je Mustafa čovek koji pravi proslavu Rizvanu Ćazimiju, poznatom kao kapetan Leši.

– Taj čovek je ubica, ratni zločinac, ubila ga naša vojska, a Mustafa njemu pravi proslavu. To nije razlog za tužbu ili da kažemo da je to širenje mržnje? To je u redu? A ja ne smem da vas zovem onako kako se zovete? Promenite ime – naglasio je Vulin.

Govoreći o komentarima da je tužba stigla da bi ga neko ućutkao Vulin kaže da to ne bi bilo prvi put.

– Srbima treba zabraniti da govore. Srbi treba da budu u defanzivi, da se pravdaju i objašnjavaju zašto nešto rade. Nikada drugi ne moraju da govore šta misle i rade – smatra Vulin.

Kako dodaje, Albanci su ubili 1.000 Srba od dolaska Međunarodne zajednice na prostor KiM i za to niko ne odgovara.

– Niko ne odgovara što su streljana deca u Goraždevcu, niko ne odgovara za ubijenog dvogodišnjeg Danila Cokića u krilu trudne majke. To je u redu, ali je bitno da li sam ja rekao Šiptar ili Šćiptar. Na KiM se čuje da se oni jedan drugom obraćaju sa Šiptar – istakao je Vulin i dodao da ih niko tako ne zove iz loše namere.

Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 1 =