Mogli bi da budu gori od Bugarske: Kako su Hrvati izgubili tri decenije?

Prema istraživanju Eurostata, u Evropskoj uniji od Hrvatske je siromašnija samo Bugarska.

“Takvi parametri su najbolji pokazatelji razvijenosti”, reči su kojima je hrvatski ekonomista Vuk Vuković prokomentarisao podatke Eurostata o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, koji pokazuju da je Hrvatska na samom dnu u Evropskoj uniji.

Radi se o istraživanju koje meri vrednost roba, usluga i dobara koje građani mogu da kupe ili dobiju za istu svotu novca. Hrvatska je, prema novim podacima, potvrdila poziciju druge najsiromašnije zemlje EU, a od Hrvata je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj je 56 posto niži nego u Nemačkoj.

Vuković: Problem pravosuđa i zarobljenih institucija

“Mi bolje stojimo nego zemlje u regiji, ali to je zbog turizma, da nemamo turizma, bili bismo još gori. Turizam rađa ogroman ulazak novca i kapitala u zemlju, a tu je i element onoga što dobijamo iz fondova Evropske unije. Loši su mehanizmi kojima se novac koji dolazi iz inostranstva preliva, u novac ljudi, građana. Naši građani imaju manju korist nego oni u Evropskoj uniji. Pritom tu mislim na novac bilo kakvih investicija, ali i novac EU fondova. Malo je bolje s turizmom, jer novac proizašao iz turizma bolje se ispoljava”, kazao je Vuković, prenosi Indeks.

Šta je dovelo do takve konstelacije?

Na šta će tačno Hrvati potrošiti skoro milijardu evra?

“Problem je pravosuđa i domaćih institucija koje su zarobljene te tako onemogućavaju investicije, koje su ionako često niske te se ne mogu preliti na potrošnju”, dodao je Vuković, nastavivši o političkoj odgovornosti.

Problem je svakako politička zarobljenost, kad imate pravosuđe koje je u funkciji politike, a ne ekonomije, onda imate posledicu nazadovanja u odnosu na druge zemlje, navodi Vuković.

Mi imamo dobar potencijal za privlačenje nove investicije ili rast turizma, ali teško to ide kad imate ovakav sistem političkih institucija, nefunkcionalnog pravosuđa, prebirokratizovanih institucija koje nisu u službi privrede, nego su same sebi svrha”, kaže on.

“Ogroman deo privatnog sektora živi od države”

Koliko je državno uplitanje u ekonomiju štetno? Imamo primer države koja otvara prodavnicu sa sirom i jajima, što bi u zapadnoj Evropi bilo skandalozno, a tamo je normalno, ocenjuje hrvatski portal.

“I to je jedna od posledica spomenutih mehanizama. Država ima veliku ulogu u privredi, tu je činjenica da ogroman deo privatnog sektora živi od države, kompanije su to koje su konkurentne samo na političkom tržištu, ne bave se inovacijama i kvalitetom, nego političkim lobiranjima, njihova vrednost na tržištu praktično ne postoji. One kompanije koje možemo smatrati dobrim su one koje su izvoznici, koje se dokazuju na stranom tržištu”, reči su Vukovića.

Može li ih Bugarska prestići?

“Moguće. Ne znam kakvi su bugarski trendovi, ali nije nemoguće s obzirom na to da decenijama opadamo, prestigle su nas sve zemlje, i one od kojih je Hrvatska bila razvijenija i bogatija, ali to više nije. A to je posledica ovoga o čemu smo pričali: lošeg sistema, loših institucija, sistema koji ne privlači kapital i ulaganja, a kad ih povuče, onda taj novac ne završi u potrošnji. Građani ni od ekonomskog rasta nemaju koristi”, zaključio je za Indeks ekonomski stručnjak Vuk Vuković.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × four =