“Moj vikend u Rumi” : Crkva Svetog Duha

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Moj vikend u Rumi” vodi Vas na najlepša mesta koja možete posetiti u ovom gradu.

Srpska Pravoslavna Crkva Sošestvija Svetog Duha u Rumi, podignuta je u prvoj polovini 19. veka i prvobitno je bila izgrađena od dasaka.

Gde se nalazila starija crkva, nije tačno poznato, ali svakako se nije nalazila na današnjem mestu. Poznata je i kao “grčka crkva” jer je veliki broj pravoslavnih trgovaca pomogao u izgradnji ove crkve, koji su bili cincarskog ili grčkog porekla. Priča se da su bogati trgovci pokupovali kuće u varoši i da im je bilo daleko zimi da idu do nje, a domovi su im često bili opljačkani u njihovom odsustvu. Međutim, usled nedostaka sredstava radovi su stali, ali i propraćeni dešavanjima kao što su bili kuga, Austro-turski rat, razne peticije i administrativne prepreke , crkva je renovirana 1905. godine, kada je i osvećena.

Hram je jednobrodna građevina, sa bogatom fasadnom dekoracijom i naglašenom zonom potkrovnog venca duž cele crkve. Nacrt za ikonostas uradio je bečki arhitekta Herman Bole, a oslikao ga je poznati slikar Uroš Predić. Pored crkve nalazi se i manja građevina sa kupolom, kroz koju se ulazi u grobnicu porodice Maksimović.

Crkva je pre Prvog svetskog rata imala najveće zvono u Sremu, međutim ono se uništilo zbog proizvodnje topova. Novo zvono je postavljeno u septembru 1937. godine.

Radovi na zameni krvonog pokrivača obnovljeni su 2006. godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 + 15 =