Najskuplji grad na svetu za strane radnike – teško ćete pogoditi koje mesto je u pitanju

Prestonica Turkmenistana, Ašhabad, najskuplji je grad na svetu za strane radnike.

To je pokazalo ovogodišnje istraživanje troškova života američke kompanije Merser za upravljanje imovinom.

U Merserovom godišnjem izveštaju je rangirano 209 gradova sveta na bazi poređenja troškova života, koji uključuju izdatke za stanovanje, prevoz, hranu i zabavu, pri čemu je kao uporedna osnova uzet Njujork, izveštava Si-En-En (CNN).

Ašhabad, koji je bio drugi na prošlogodišnjoj listi, nekako štrči u grupi 10 najskupljih gradova za strane radnike, u kojoj se nalaze uglavnom svetski poslovni i finansijski centri poput Hongkonga, koji je lane bio najskuplji, a ove godine je drugi, zatim Tokio (četvrti ove godine), Cirih (peti) i Singapur (sedmi), navodi američka TV stanica.

Šta nedostaje senzacionalnom izveštaju da je Beograd 4. najskuplji grad Evrope po ceni stanova?

Kako se objašnjava u izveštaju Mersera, aktuelna finansijska kriza u Turkmenistanu, koja je dovela do nestašice hrane i hiperinflacije, uticala je na skok troškova života u Ašhabadu u poslednjih nekoliko godina.

Kao najveće iznenađenje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, iz Mersera ističu Bejrut koji je sa pozicije 45-og najskupljeg grada za gastarbajtere u 2020. godini skočio na treće mesto ove godine.

Razlozi takvog kretanja se, prema tumčenju iz izveštaja, svode na ekonomsku depresiju Libana, koju su pogoršali pandemija kovid 19 i fatalna eksplozija u luci Bejrut u avgustu prošle godine.

Koje su najskuplje ulice na svetu? Samo jedna se nalazi u Evropi

Evropski gradovi su ove godine takođe rangirani kao relativno skuplji od američkih, s obzirom na rast evra prema dolaru od skoro 11 posto, što je rezultiralo time da Njujork čak ispadne iz Merserovih 10 vodećih, dok se Pariz popeo sa lanjskog 50. mesta na 33. mesto ove godine.

Slično je i sa australijskim metropolama, poput Sidneja i Melburna, koji su se popeli na rangl listi zbog aprecijacija australijskog dolara.

Što se tiče najjeftinijih gradova za radnike iz inostranstva, na začelju Mersere rang liste nalaze se Tbilisi, glavni grad Gruzije (207. mesto), Lusaka, Zambija (208) i prestonica Kirgistana, Biškek (209), navodi CNN.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × one =