Namirnice koje će vam produžiti život za 10 godina, tvrde naučnici

Izbacivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina u korist više mahunarki, celovitih žitarica i orašastih plodova moglo bi da produži životni vek za više od jedne decenije, kažu rezultati nove studije.

Tim istraživača je uporedio “tipičnu zapadnjačku ishranu” sa “optimalnom ishranom” i otkrio da bi prelazak na ishranu punu mahunarki, orašastih plodova i celovitih žitarica mogao da produži život ženama za 10,7 godina, a muškarcima za 13 godina, piše Independent.

Studija, koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine, bavila se očekivanim životnim vekom odraslih u SAD-u i rezultati su pokazali kako bi zdravije promene u ishrani ranije u toku života mogle da produže očekivani životni vek.

Zdravi ljudi za doručak jedu tri vrste namirnica

“Tipična zapadnjačka ishrana” koju konzumira prosečan Amerikanac ne sadrži skoro nikakve mahunarke, premalo voća i povrća i previše mlečnih proizvoda i zašećerenih pića.

Istraživači sa Univerziteta u Bergenu u Norveškoj otkrili su da je konzumiranje više mahunarki dovelo do najvećeg produženja životnog veka, dodajući oko 2,3 godine očekivanog životnog veka za muškarce i žene zajedno.

Konzumiranje više celih žitarica dovelo je do dodatne 2,2 godine, dok je konzumiranje više orašastih plodova dodato nešto manje od dve dodatne godine.

Žena u dvadesetim godinama bi mogla da produži životni vek za više od 10 godina, dok muškarac u dvadesetim godinama može da produži život za 13 godina.

Promena u ishrani kasnije u životu i dalje može rezultirati znatno dužim životnim vekom, pokazalo je istraživanje, čak i za ljude u 80-im godinama.

Lekari su otkrili vreme doručka koje će vam produžiti život

Muškarci i žene u svojim 60-im produžiće život za 8,4 godine ako crveno meso i mesne prerađevine zamene zdravijom ishranom bogatom mahunarkama, celovitim žitaricama i orašastim plodovima, dok bi ljudi u svojim 80-im zdravijim navikama mogli da produže život za 3,4 godine.

Međutim, studija je zabeležila značajne individualne varijacije u ishrani što znači da su benefiti ishrane varirali od osobe do osobe, u zavisnosti od njihove postojeće ishrane, starosti i faktora načina života.

“Razumevanje relativnog zdravstvenog potencijala različitih grupa hrane moglo bi omogućiti ljudima da ostvare značajne zdravstvene benefite”, napisali su autori studije.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − one =