“Neće biti nikakvog puta prema NATO”

Banjaluka — “Neće biti nikakvog puta prema NATO i biće poštovan stav Republike Srpske iskazan kroz Rezouciju Narodne skupštine, dok god su tu Milorad Dodik i SNSD”.

pixabay
pixabay

To je izjavio portparol te stranke i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.

Komentarišući jučerašnju tvrdnju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, da “BiH ni za jotu nije odstupila od svog NATO puta i od svog stremljenja ka članstvu u NATO”, Kovačević odgovara da se može sarađivati sa NATO na isti način na koji se sarađuje sa drugim vojnim savezima i vojskama.

Kovačević je za banjaučki portal Srpskainfo rekao da donekle razume frustracije bošnjačkih političara, koji su u jednom dugom vremenskom periodu javnosti obećavali i najavljivali usvajanje i slanje Godišinjeg nacionalnog plana i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO.

“Isto tako su dugo najavljivali formiranje komisije za NATO integracije. Ništa od toga se nije dogodilo”, naveo je Kovačević.

Umesto ANP, kaže na kraju je dogovoren jedan potpuno drugačiji dokument koji se zove Program reformi u kome je po prvi put nakon 2005. jasno naznačeno da se više članstvo u NATO ne pejudicira već da se isključivo dogovara saradnja sa NATO.

“Do tada je u svakom dokumentu od 2005. godine, koji na bilo koji način tretira saradnju sa NATO, pisalo da je strateški cilj BiH članstvo u NATO”, naveo je Kovačević.

Istovremeno, umesto Komisije za NATO integracije, koje su samim imenom govorile šta je cilj te komisije, dodaje Kovačević, dobili smo potpuno drugačiju komisiju koja se zove Komisija za saradnju sa NATO.

“I tako danas BiH zvanično sa NATO isključivo sarađuje, na isti način na koji sarađuje sa Vojskom Srbije sa kojom će OS BiH već u toku ove godine imati zajedničku vojnu vežbu na Manjači. To je priča koja je konačno iza nas”, zaključuje Kovačević.

Džaferović je, povodom oštro intoniranog saopštenja Ambasade Rusije, u kontekstu mogućeg članstva BiH u NATO, rekao da BiH želi da ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom, da poštuje njen suverenitet i integritet, ali da od Rusije traži da to isto poštuje kada je u pitanju BiH.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × five =