“Nećemo dozvoliti da se bilo ko meša”

Si Ðinping i Ngujen Fu Trong bez maski su se rukovali i zagrlili pre nego što su učestvovali u ceremoniji dobrodošlice u Pekingu.

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je danas Ngujen Fu Trongu, lideru vijetnamske vladajuće Komunističke partije, da dve zemlje i stranke nikada ne bi trebalo da dozvole da se bilo ko meša u njihov napredak, javila je kineska državna televizija ČTV.

Navodi se da je poruka protiv spoljnog mešanja stigla u vreme zategnutih odnosa između Kine i Zapada, posebno sa SAD zbog Tajvana, kao i sukoba u Ukrajini, trgovine i drugih pitanja.

“Kineska i vijetnamska partija treba da istraju u radu za sreću naroda i napredak čovečanstva, guraju napred socijalističku modernizaciju svim svojim snagama i nikada ne dozvole da se bilo ko meša u naš napredak ili pokuša da uzdrma institucionalne temelje našeg razvoja”, naveo je Si.

Rojters dodaje da je poseta Ngujen Fu Tronga, koji je u svojoj zemlji moćniji od vijetnamskog predsednika ili premijera, bila primer komunističkog jedinstva.

Britanska agencija podseća da su Vijetnam i Kina među poslednjih pet komunističkih država u svetu, zajedno sa Kubom, Laosom i Severnom Korejom.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × one =